Politika

Kacin: Podmlađivanje vojnog kadra prioritet

Suština svake  vojne modernizacije zemlje je prije svega upravljanje kadrovima uz uvažavanje demografskih ograničenja.
Kacin: Podmlađivanje vojnog kadra prioritet
PobjedaIzvor

Ambasador kim vježbama i operacijama, preuzimanje pozicije u komandnim strukturama Alijanse trajni su izazov za svaku državu članicu NATO saveza.

To je u razgovoru za Pobjedu ocijenio ambasador Slovenije pri NATO Jelko Kacin.

ŠKOLOVANJE - Preuzimanje nove opreme i naoružanja, razvoj novih taktičkih postupaka upotrebe zahtijeva obuku i školovanje jedinica i komandi. Po definiciji to zahtijeva uvođenje novih ljudi, što je u biti pomlađivanje vojnih struktura, a i posljedica povećavanja interoperabilnosti jedinica unutar Alijanse - naveo je Kacin.

Modernizacija, koja je, prema njegovim riječima, prilagođavanje oružanih snaga promjenama u bezbjednosnoj situaciji u regionu, Evropi i transatlantskom prostoru, je najvažniji element dostizanja standarda.

 - Od riječi treba preći na djela, ,,rezolucije“ i nacrte treba implementirati u cjelosti, ciljeve treba iz dokumenata prenijeti i primijeniti na terenu, treba ih materijalizovati, odnosno ostvariti - objasnio je Kacin. Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je nedavno da je za Uniju ,,veoma bitno poštovanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF)“, koji su Vašington i Moskva potpisali 1987, pošto Brisel ne želi da ,,Evropa ponovo postane bojno polje“.

Odgovarajući na pitanje koliko nedavna dešavanja na relaciji Rusija – SAD i najava ovih zemalja da će se povući iz INF sporazuma, Kacin kaže da EU mora odlučnije da se zauzme za transatlantsku odbranu.

VEĆA ULOGA - Nijesam nadležan za EU, mada NATO i EU odlično sarađuju. EU mora preuzeti veću ulogu kao evropski stub transatlantskog odvraćanja i odbrane koji je utemeljen na kolektivnoj odbrani (član 5 Vašingtonskog ugovora).

Evropska komisija završava svoj mandat, a bitni izazovi za evropsku bezbjednost će biti jasniji nakon 2. avgusta 2019, kada će (najvjerovatnije) INF prestati da važi - istakao je Kacin.

Dodaje da NATO još nema sve elemente mogućih posljedica odstupanja od Sporazuma o nuklearnim snagama, a EU još manje.

- Nadolazeća nova situacija u Evropi zahtijeva nove odgovore i nove odluke. Potreba za punim sudjelovanjem NATO i EU je sve veća - zaključio je Kacin.

Portal Analitika