Crna hronika

Nismo komentarisali izručenje Duška Kneževića

Ambasada Velike Britanije u Podgorici negirala je da je saopštila da nema prepreka da London izruči Crnoj Gori predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića.
Foto: Al Jazeera Balkans Youtube Screenshot
Foto: Al Jazeera Balkans Youtube Screenshot
FOS mediaIzvor

Dio medija je u petak, 8. februara, objavio tekst pod naslovom "Britanska ambasada: Nema prepreka da Duško Knežević bude izručen Crnoj Gori".

Na pitanje FOS-a da li je to stav Ambasade, ili o tome može odlučiti samo nadležni sud u Londonu u eventualnom postupku ekstradicije, ili se pak stav odnosio generalno na sporazum između dvije zemlje o pitanju izručenja, iz Ambasade su odgovorili:

"Komentarisanje pojedinačnih slučajeva ne spada u našu uobičajenu praksu. Svaki zahtjev za izručenje koji upute nadležni organi Crne Gore se procesira u skladu sa UK Extradiction Act usvojenim 2003. godine".

Iz Ambasade nije odgovoreno konkretno na pitanje FOS-a da li su povodom ovog slučaja već kontaktirani od strane nadležnih državnih organa Crne Gore.

"Ambasada je u stalnom kontaktu sa crnogorskim institucijama po širokom rasponu tema".

Crna Gora i Velika Britanija su, prema pisanju medija, prošle godine završili pregovore o zaključenju Ugovora o izručenju.

Iako taj Ugovor još nije zvanično verifikovan, izručenje bjegunaca iz Britanije u Crnu Goru i obrnuto, obavlja se u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji čije su potpisnice obije države.

Portal Analitika