Kultura

Plavi jednorog je jedini logičan izbor

Nemojte se čuditi pojedinim „kombinacijama“ koje smo iskoristili razgovarajući sa Bojanom Stijovićem. Mladi crnogorski režiser poznat je, kako i sam kaže, po specifičnom ukusu, naročito kada je u pitanju muzika. To su već mogli da vide oni koji su uspjeli da pogledaju njegove sjajne kratkometražne filmove „Martin“ i „Peloid“ u kojima u ključnim scenama blistaju pjesme dobro poznatih domaćih autora, Makadama i Bojana Bajramovića.
Plavi jednorog je jedini logičan izbor
M. I.
M. I.Autor
ObjektivIzvor

No, ovo je samo jedan od deset muzičkih, filmskih i TV izbora na koje smo „primorali“ Stijovića u rubrici „Ili-ili“. Pročitajte što smo saznali šetajući od američkih vesterna do crnogorskih filmadžija u njegovom društvu.

Serđo Leone ili Sem Pekinpo?

- Sjećam se da sam davno čitao o kritičaru kog su pitali koga više cijeni, Leonea ili Pekinpoa. Odgovorio je da mu je Leone kao otac, a Pekinpo kao stric. Dijelim njegovo mišljenje.

„Veep“ ili „Curb Your Enthusiasm“?

- „Veep“ posjeduje sve elemente odlične političke satire i ide korak dalje sa dijalogom koji je beskompromisan – tematski, jezički i u glumačkom izrazu. Međutim, „Curb Your Enthusiasm“ je moj favorit.

Za razliku od serije „Veep“, čiji je osnovni cilj kritika političkog i društvenog sistema, ovdje imamo Lerija Dejvida, jednu od najuspješnijih faca Holivuda koji je odlučio da snimi šou o sebi i konfliktnom životu sa ljudima sa kojima je prinuđen da dijeli taj svijet. Mrzovoljan, sitničav i besposlen starac koji čini živote drugih očajnim. Prava stvar.

Makadam ili Bojan Bajramović?

- Cijenim Bojanov rad i srećan sam što u „Peloidu“ koristimo njegovu čuvenu pjesmu „Spalila si sve“. Međutim, Makadam je nesumnjivo najbolja crnogorska grupa, sastavljena od izvrsnih muzičara koji su stvarali hitove slušane u cijelom regionu u vremenu kada je to značilo nešto.

„The Wire“ ili „Sopranos“?

- Obje su odlične. Ipak, finiš serije „The Wire“ je najbolji kraj bilo koje TV serije koju sam gledao do sada. To je nijansa zbog koje joj dajem blagu prednost.

Muharem Serbezovski ili 50 Cent?

- Kada se spremam za neko snimanje, slušam 50 Centa. Dobar je za mišićnu masu. Međutim, Muharema slušam sa prijateljima i to je uvijek prelijepo iskustvo. Zato dajem prednost Serbezovskom.

Dejvid Linč ili Roman Polanski?

- Želju da upišem režiju dobio sam gledajući filmove Romana Polanskog. Često pričam sa prijateljem Vladom Tomićem o njegovom stilu i filmovima kao što su „Chinatown“ i „Rosemary's Baby“. S druge strane je Linč. Zbog toga je ovo teško pitanje, jer Linčov „Mulholland Drive“ jedan je od tri najbolja filma koja sam gledao do sada.  

Serija „Happy!“ ili sve ostalo na televiziji?

- Kada sam gledao „Happy!“, sjećam se da sam često pauzirao pokušavajući da obuzdam oduševljenje. Bio sam potpuno nespreman za tako originalnu i maštovitu seriju, ispunjenu bizarnom akcijom, uvrnutim likovima i situacijama i briljantnom glumom. Ne znam kako da opišem takvo iskustvo. Za mene nema nikakve dileme: plavi jednorog je jedini logičan izbor! (smijeh)

Hans Cimer ili Enio Morikone?

- Enio Morikone iz očiglednih razloga povezanih sa pitanjem broj jedan.

Vudi Alen ili Bili Vajlder?

- S jedne strane Vudi Alen, čovjek kojem je stvaranje filmova terapija iz koje nastaju vrlo lični filmovi ispunjeni inteligentnim humorom i pitanjima o smislu, pa... bilo čega. Veoma bitan autor za mene, čiji stavovi su pomogli da definišem sopstveni ukus.

S druge strane je Bili Vajdler, vjerovatno najbolji pisac dijaloga koji su ispunjeni crnim humorom i ironijom, poznat po maestralnoj vještini vođenja naracije. U njegovom fokusu bili su mali, obični ljudi i njihovi problemi. Jedan od najboljih režisera kada je rad sa glumcem u pitanju i čovjek koji je režirao „Sunset Boulevard“. Težak izbor.

Stefan Bošković ili Ivan Đurović?

- Ljubomir Đurković. 

FOTO: Privatna arhiva

 

 

 

 

Portal Analitika