Društvo

Kese sa smećem lete sa prozora i terasa u Baru

Na barskim ulicama se sve češće poslednjih godina mogu vidjeti gomile raznog otpada, a ispred nekih zgrada uz posude namijenjene za smeće često niču male deponije, piše Dan.
Kese sa smećem lete sa prozora i terasa u Baru
Portal AnalitikaIzvor

U gradu poznatom kao jednom od najčistijih u Crnoj Gori, pa i šire, neki smeće bacaju kroz prozor i sa terasa. Pa gdje padne i koga pogodi.

Problem sa bacanjem otpada kroz prozor i sa terase je prije svega problem vaspitanja, ali ga je teško riješiti bez kazni nadležnih službi. Ova pojava najviše nervira stanare dijela Pristanskih lamela.

Suočeni sa ovakvim pojavama, stanari se najčešće zgražavaju, ali uglavnom i odlučuju da to ne prijave nekoj od nadležnih službi.

“To je pitanje kućnog vaspitanja, da li ćete umjesto u kontejnere i kante predviđene za otpad, isti bacati sa svojih prozora, što neki stanari iznad moje radnje, na žalost, često čine. Iako su kontejneri na dvadesetak metara od ulaza u zgradu, to očigledno ništa ne znači pojedinim komšijama, tako da vrlo često lete kese sa smećem sa terasa i prozora. Bilo je slučajeva, ja sam svjedok, da su kese znale da pogode slučajnog prolazniika. I zna se među nama ko je to, ali ne preduzima se ništa. Ne žele ljudi da se svađaju, i zato problem traje godinama”, kaže Milena Lasić i naglašava da je to ružna slika koja svako jutro dočekuje stanare Pristanskih lamela.

Situacija bi sigurno bila i gora da nema radnika Komunalnog preduzeća koji često zađu u ovoj protor i pokupe smeće ali time se ne rješava problem jer nesavjesni komšpije čekaju novu priliku da bace smeće u dvorište.

“Jednu komšinicu već godinama gledam kako kese sa smećem izbacuj kroz prozor. Često kese ostane i na drveću koje je zasađeno u dvorištu. Sve je još i dobro dok ne dođe ljeto, i smeće počne da smrdi, a onda počnu da ga razvlače psi i mačke”, ističe Lasić.

Marko Mašić se pita šta je problem pojedinim komšijama da izađu i bace kesu sa smećem u obližnji kontejner.

“Često smeće zatičemo po haustoru. Ko može da vaspita neodgovorne stanare? Ja živim kao podstanar u zgradi u kojoj jedna komšinica svakodnevno, ne samo noću, već i danju kese sa smećem izbacuje u dvorište. Svi to znaju ali ćute i kako onda problem riješiti”, kaže Mašić.

Iz barskog Komunalnog preduzeća pozivaju stanare na saradnju. Oni su mišljenja da predsjednik Skupštine stanara, ako ga imaju, mora obaviti razgovor sa neogovornim pojedincima kako se nebi dešavalo to što se dešava i kako bi i nadležne službe imale mogućnost da reguju. Iz Komunalnog preduzeća naglašavajuda je sve na stanarima Pristanskih lamela.

Portal Analitika