Region

Haradinaj: Ni Tači ni ja nismo vlasnici Kosova

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da ni kosovski predsjednik Hašim Tači, ni on nisu, kako je rekao, vlasnici Kosova.
Haradinaj: Ni Tači ni ja nismo vlasnici Kosova
B92/AgencijeIzvor

"Mi nismo vlasnici Kosova, gdje živi dva miliona ljudi. To je čin proglašenja nezavisnosti. Ako se neko usudi da pregovara o teritoriji Kosova, taj je protiv ustava", rekao je Haradinaj u intervjuu za prištinsku televiziju T7, prenijela je Koha.

Haradinaj je uvjeren da bi sa Beogradom bilo lakše postići dogovor da tema o korekciji granica nije otvorena.

Uvjeren je da je to pitanje promene granica poremetilo odnose Prištine sa, kako je rekao, prijateljima Kosova.

Haradinaj je govorio i o nedavnoj zajedničkoj večeri u Tačijevoj kući, kojoj je prisustvovao i albanski premijer Edi Rama.

Večeri su, kaže, prisustvovali njegovi zamjenici Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj, kao i predsjednik parlamenta Kadri Veselji. Tokom večere vođen je "dostojanstven" razgovor, rekao je Haradinaj gostujući u emisiji Presing.

Objasnio je da je taj razgovor inicirao premijer Rama i da je njegova ideja bila da sastanak bude održan u Tirani, ali se, kaže, dogodilo da on bude u Prištini.

"Bio je to oprezan razgovor na poznate teme: takse, dijalog, opcije konačnog rješenja pitanja Kosova. Promjene stava nije bilo", tvrdi Haradinaj, prenio je Zeri.

Portal Analitika