Društvo

Predstavili razvojne, investicione i turističke potencijale Glavnog grada

U okviru manifestacije „Dani Crne Gore u Zagrebu – Kreativna Crna Gora“, Glavni grad i Turistička organizacija Podgorice predstavili su danas razvojne, investicione i turističke potencijale Glavnog grada tamošnjim zvaničnicima, privrednicima i medijima.
Predstavili razvojne, investicione i turističke potencijale Glavnog grada
Portal AnalitikaIzvor

Rukovodilac Službe za međunarodnu sradnju Dragutin Đeković održao je prezentaciju na temu „Razvojni potencijali Glavnog grada – Podgorice“, a predstavnici Turističke organizacije prezentovali su „Vinske ceste Podgorice“.

Posjetioci su bili u prilici da se pored turističkih, prirodnih i kulturnih potencijala Glavnog grada, upoznaju i sa bogatom eno i gastro ponudom podgoričkog regiona – da upoznaju Podgoricu kao vinski grad, grad kvalitetnih vina i grad sa ogromnim potencijalima za razvoj ovog oblika turizma. Prezentacija je podrazumijevala degustaciju  vinske ponude manjih vinarija sa teritorije Podgorice, a kako bi doživljaj bio potpun, upriličenu degustaciju vina pratili su i tradicionalni gastro proizvodi podgoričkog regiona. Degustacija je organizovana  uz profesionalnog somelijera koji je prisutne upoznao kako sa kvalitetom vina, tako i samog zemljišta na kojem se uzgaja vinova loza.

''Turistička organizacija Podgorice će uzeti učešće i u okviru zajedničke prezentacije Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, 11. februara, te i tom prilikom predstaviti turističku i gastro ponudu Podgorice. Ova posjeta će biti iskorišćena i za uspostavljanje intenzivnije saradnje sa TZ Grada Zagreba. U okviru manifestacije „Dani Crne Gore u Zagrebu – Kreativna Crna Gora“ sjutra će biti upriličeni i bilateralni susreti gradonačelnika Podgorice i Zagreba, a gradonačelnik Podgorice, dr Ivan Vuković, biće u petak domaćin na prijemu gdje će se izvoditi crnogorske tradicionalne kompozicije u jazz obradi'', navodi se u saopštenju. 

Podsjećamo, domaćin manifestacije je Evropski dom u Zagrebu, a organizatori Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, Ministarstvo kulture, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Glavni grad Podgorica, Privredna komora i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Zagrebu.

nina

''Zadovoljstvo nam je što se TO Glavnog grada Podgorice po prvi put na ovakav način predstavlja u Zagrebu i to uokviru manifestacije Dani Crne Gore u Zagrebu, kreativna Crna Gora čiji je domaćin Evropski dom, a organizatori Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo kulture, Glavni grad Podgorica, Privredna komora i NTO Crne Gore u saradnji sa ambasadom Crne Gore u Zagrebu. Danas ćemo Podgoricu predstaviti kao vinski grad, grad dobrih i kvalitetnih vina i grad sa ogromnim potencijalima za razvoj ovog oblika turizma. Svi prisutni biće u prilici da uz somilijera na pravi način upoznaju tajne izuzetno bogate enološke i gastronomske riznice Podgorice i Podgoričkog regiona. Od ukupne površine na kojoj se uzgaja vinova loza u Crnoj Gori, čak 80 posto je na teritoriji Podgorice, od toga naravno, najveći dio se izdvaja na kompaniju 13 jul Plantaže i najveći vinogradski kompleks u jednoj cjelini u Evropi čija ponuda je vjerujem već dovoljno poznata i u Hrvatskoj.  Ono što ne smijemo zanemariti jeste izuzetno bogata enološka ponuda manjih vinarija sa teritorije Glavnog grada. Danas ćemo predstaviti samo dio njih, naravno nismo bili u prilici da predstavimo sve ali vjerujem da će svi oni koji danas budu u prilici da degustiraju podgorička vina u narednom periodu posjetiti Podgoricu i Crnu Goru i na poravi način se upoznati sa potencijalima našeg grada i države'', kazala je Nina Pajović iz TO Podgorica.

Kako je dodala TO Glavnog grada Podgorica će uzeti učešće i u okviru zajedničkog predstavljanja NTO Crne Gore u saradnji sa ostalim lokalnim turističkim organizacijama koje je zakazano za ponedjeljak 11 februar ovdje u Zagrebu, tako da će svi posjetioci i tada biti u prilici da se informišu o turističkoj ponudi Podgorice.

Dragutin Đeković rukovodilac službe za međunarodnu saradnju PG objašnjava da je govoreno o Glavnom gradu ali i da su svi prisutni pozvani da razmotre način an koji mogu sarađivati sa Glavnom gradom.

'' Danas smo u sklopu manifestacije Dani Crne Gore u Zagrebu održali prezentaciju Glavnog grada Podgorice, razvoja Glavnog grada i njegovih razvojnih potencijala. Veliki broj građana koji je došao ovdje je mogao da vidi i da se upozna sa glavnim gradom Crne Gore. Mi smo govorili gdje se glavni grad nalazi, o projektima koje smo radili u prethodnom periodu, o projektima koje trenutno radimo i govorili smo o projektima koji će obilježiti naredni periodrazvoja glavnog grada. Pozvali smo prisutne da razmotre način na koji mogu sarađivati sa glavnim gradom, pogotovo u formi direktnih investicija i javno privatnih partnerstavai ulaganja u gradsku privredu. Govorili smo takođe o razvoju sportske i putne infrastrukture.

 Sjutra imamo niz sastanaka sa upravom glavnog grada Republike Hrvatske, sa Zagrebom. To je nastavak jedne saradnje koji je glavni grad Podgorica imao sa glavnom gradom Zagrebom, koja je bila vrlo intezivna prije desetak godina, onda je u jednom trenutku bila malo manje intezivna, a sada želimo tu saradnju ponovo oživjeti'', kazao je Đeković.

 

Portal Analitika