Podgorica

Izraelske kompanije zainteresovane za kapitalni razvoj Podgorice

Na temelju odličnih političkih odnosa Crne Gore i Izraela imamo obavezu da unaprijedimo ekonomsku saradnju. U tom pravcu Podgorica je spremna da pruži konkretan doprinos i kroz formalizaciju odnosa sa gradovima u Izraelu, istakao je zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović na sastanku sa zamjenicom šefa misije ambasade Izraela Jenny Sedov.
Izraelske kompanije zainteresovane za kapitalni razvoj Podgorice
PG Biro/Portal AnalitikaIzvor

Upravi Glavnog grada je tokom sastanka ponuđena podrška u procesu održivog urbanog planiranja i upravljanja prostorom, razmjena iskustava u razvoju  koncepta bezbjednog i pametnog grada i iskazano interesovanje za investivcije, naročito u dijelu tretmana otpadnih voda.

Zamjenik gradonačelnika je gošći predstavio razvojne potencijale i planove Glavnog grada, uz poseban osvrt na izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i iskazao  spremnost za saradnju na razvojnim projekatima u Podgorici, dodajući da  očekuje da će u njihovoj realizaciji učestvovati i izraelske kompanije.

Vešović je naglasio da je koncept bezbjednog i pametnog grada karakteristika budućeg razvoja Podgorice i izrazio uvjerenje da na tom polju u narednom periodu postoji širok prostor za uspostavljanje saradnje i realizaciju aktivnosti sa zainteresovanim partnerima iz Izraela.

Zamjenica šefa misije ambasade Izraela je naglasila da će se izraelska ambasada u narednom periodu fokusirati na unapređenje saradnje na nivou lokalnih uprava u okviru koje postoji dosta prostora za konkretizovanje i realizaciju zajedničkih dogovorenih aktivnosti.

„Imamo ambiciju da radimo na jačanju ekonomske saradnje, jer smo upoznati sa projektima i potencijalima Glavnog grada i želimio da izraelske kompanije uzmu učešće u realizaciji kapitalnih projekta u Podgorici“ , istakla je Sedov.

Sedov je izrazila posebno zadovoljstvo kulturnom saradnjom i istakla da je za njihovu državu posebno značajna  sve veća prisutnost sadržaja iz bogate kulturne ponude Izraela u Podgorici. Ona se posebno zahvalila upravi Glavnog grada na podršci za izgradnju prve sinagoge u Podgorici.

Portal Analitika