Politika

EU jedna od stvarnih meta spoljne politike Rusije

Rusija se bori za uticaj u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana, a Evropska unija (EU) je jedna od stvarnih meta njene spoljne politike, ocijenio je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.
EU jedna od stvarnih meta spoljne politike Rusije
MinaIzvor

On je u intervjuu Glasu Amerike rekao da je ruski uticaj već veoma aktivan u našem regionu.

„Nažalost, na onoj strani politike koja ne favorizuje atlantske i evropske integracije. To je bilo jasno u našem slučaju prije dvije godine“, kazao je Darmanović.

Rusija se, kaže on, ne deklariše otvoreno protiv evropskih integracija u regionu.

„Ali mislim da je EU jedna od stvarnih meta ruske spoljne politike jer je to geopolitička borba u kojoj ne znači da zemlje ne sarađuju, ekonomski pogotovo“, rekao je Darmanović.

On je naglasio da se iz mnogih opažanja može nešto tako zaključiti.

„Rusija se ne protivi aktivno evropskim integracijama naših zemalja, ali se bori za uticaj u svakoj od njih na razne načine, ekonomski, hibridnim ratom. To je ono zbog čega često govorim da je EU mora da bude aktivna ako hoće da Zapadni Balkan postane dio Evrope“, rekao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, odgovornost je prvenstveno „na nama“. 

„Mi treba da uskladimo svoja društva sa pravnim sistemom EU. Ali, proširenje nije samo tehnička operacija, već i geopolitička bitka, takmičenje“, kazao je Darmanović.

Da bismo postali dio zapadnog svijeta i vrijednosti, to je, smatra on, dvosmjerni proces.

„Ne možemo sami, mora i EU da bude aktivna. Ona to radi, da li dovoljno energično uvijek, to je pitanje"“, kazao je crnogorski šef diplomatije.

Portal Analitika