Svijet

Zaustavljeno formiranje evropskog giganta

Evropska agencija za zaštitu konkurencije odbacila je spajanje Alstoma i Simensa u novog željezničkog giganta, što je dovelo do ogromnog političkog spora.
Zaustavljeno formiranje evropskog giganta
Portal AnalitikaIzvor

Antimonopolski komesar Margret Vestager odlučila je da bi dopuštanje udruživanja francuskog Alstoma i njemačkog Simensa stvorilo monopol na evropskom tržištu proizvodnje vozova.

Ona se plaši da bi to ugrozilo konkurenciju i podiglo cijene, pa je iznenada zaustavila sporazum. 

"Komisija je zabranila spajanje, jer kompanije nijesu bile voljne da se pozabave ozbiljnim problemima u pogledu konkurencije", rekla je Vestager najavljujući odluku. 

Alstom pravi vozove za francuski TGV servis, dok se Simens ICE-4 koristi u njemačkoj željezničkoj mreži. 

Dvije kompanije su se nadale da će stvoriti novog evropskog željezničkog giganta, koji je mogao da se takmiči na svjetskoj sceni protiv rivala kao što je Kineski CRRC. 

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je još jednom osudio ovaj potez, tvrdeći da je to ozbiljna politička i ekonomska greška, dodajući da će ova odluka služiti "ekonomskim i industrijskim interesima Kine". 

"Potrebni su nam sistemi za signalizaciju da bismo bili bezbjedni i veoma brzi vozovi za ekološki prihvatljiv transport. Simens i Altom su prvaci u željezničkoj industriji. Bez pravnih ljekova spajanje bi dovelo do viših cijena, manje izbora i inovacija, tako da je spajanje blokirano", napisala je Vestager na zvaničnom nalogu na Tviteru. 

Nema sumnje da će ova odluka Margaret Vestager znatno otežati obezbjeđivanje francuske podrške za kandidaturu za čelnika Evropske komisije.

Portal Analitika