Politika

Nastavak uspješnih bilateralnih odnosa

Delegacija Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Mađarske boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori na poziv Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore.
Nastavak uspješnih bilateralnih odnosa
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora izuzetno cijeni stav zvanične Mađarske o poštovanju principa vrednovanja pojedinačnih zasluga u procesu pridruživanja Uniji, uz zahvalnost na jasnoj i otvorenoj podršci Crnoj Gori i njenim naporima, istakao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Žoltom Nemetom, koji predvodi parlamentarnu delegaciju Mađarske.   

Predsjednik Odbora Andrija Nikolić osvrnuo se na veoma uspješnu saradnju sa Mađarskom, koju pored dobrih bilateralni odnosa karakteriše snažno savezništvo u okviru NATO Alijanse, dugogodišnja saradnja u procesu evropske integracije, te značajna ulaganja u crnogorsku privredu od strane mađarskih investitora.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Mađarske Žolt Nemet podsjetio je na kontinuitet prijateljskih odnosa dvije države, a kao poseban doprinos Crne Gore izdvojio je uspješnu dobrosusjedsku politiku, kao jednu od kapitalnih i najutemeljenijih politika Crne Gore.

Nemet je posebno istakao značaj činjenice da je Zapadni Balkan postavljen visoko u prioritetima evropske agende, te da će politika proširenja biti najaktivnija politika Evropske unije u narednoj dekadi.

Dva predsjednika odbora razmijenili su mišljenja o modelima unapređenja parlamentarne saradnje i razmjene parlamentarnih iskustava, posebno u kontekstu evropskih integracija kao najvažnijeg vanjsko-političkog cilja Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali članovi Odbora: Dragutin Papović, Luiđ Škrelja, Ervin Ibrahimović i Miodrag Lekić. 

U delegaciji Mađarske su i dva zamjenika predsjednika Odbora za vanjske poslove Žolt Čenger-Zalan i Atila Mešterhazi, a sastanku su takođe prisustvovali mađarski ambasador Nj.E. Jožef Neđeši i zamjenik ambasadora Zoltan Časar.

Portal Analitika