Društvo

Mnogi pacijenti više neće morati na neurohiruške zahvate u inostranstvo

U Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) danas je obavljena prva operacija s novim, najsavremenijim aparatom za neurohirurške zahvate na mozgu i kičmenoj moždini – Kavitron ultrasoničnim respiratorom (CUSA).
Foto: PR Centar; Pobjeda
Foto: PR Centar; Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Direktor KCCG dr Jevto Eraković i direktor Klinike za neurohirurgiju dr sc. med. Novak Lakićević, saopštili su da primjenom novog aparata mnogi pacijenti više neće morati da odlaze na neurohiruške intervencije u inostranstvo.

0602cusaaparat1

„Ovaj aparat će nam pomoći da uspješno i precizno izvadimo tumor. Njegova funkcija je da ultrazvukom usitni tumorsko tkivo i da istovremeno aspirira tumorski supstrat, čuvajući velike krvne sudove, što nam značajno pomaže da budemo što precizniji u odnosu na zdravi mozak“, istakao je Lakićević.

0602novaklakicevic

Eraković je ocijenio da je ovo važan dan za KCCG.

„U ovoj godini dobili smo dva nova, mlada neurohirurga. Dakle, imamo pet specijalista neurohirurgije i pet specijalizanata čiji je staž u toku. S takvim kadrovskim kapacitetima u obavezi smo da našim doktorima omogućimo sve tehničke inovacije i napretke koji su prisutni u savremenoj neurohirirgiji, jer smo sigurni da će ih na pravi način iskoristiti i poboljšati tretman naših pacijenata“, rekao je on i najavio, ne navodeći detalje, da će novi projekat KCCG-a u neurohirurgiji biti intraoperativni monitoring operacija.

0602cusaaparat2

Vrijednost aparata je oko 200.000 eura.

Aparat za zračenje bio u kvaru zbog problema s napajanjem

Eraković je pojasnio novinarima da je aparat za spoljašnje zračenje u Klinici za onkologiju i radioterapiju prošle sedmice bio u kvaru zbog problema s napajanjem.

„Osnovni razlog kvara bila je slaba niskonaponsa mreža. Onih dana kada su bile vremenske nepogode došlo je do varijacije napona, koja je uzrokovala da aparat nakratko 'iskoči'. To su najsavremeniji aparati koji zahtijevaju resetovanje i podešavanje, tako da svaki takav ispad traži tri do pet dana rada. Mi smo u roku od pet dana sanirali kvar i apara je sada u funkciji“, naveo je on.

Portal Analitika