Politika

Tragovi poslovanja Duška Kneževića van granica Crne Gore

Pokušaje Duška Kneževića da se prikaže kao žrtva političkog progona najbolje demantuju njegovi poslovi van granica Crne Gore čiji su rezultati, u najmanju ruku kontroverze i optužbe za milionske pronevjere, oduzimanje dozvola i licenci za rad, sumnje u učestvovanje u stečajnoj mafiji, pronevjere i pranje novca, pišu Dnevne novine.
Dnevne novineIzvor

Da podsjetimo, Duško Knežević je započeo biznis u Srbiji nakon završenog fakulteta, u beogradskoj kompaniji Jupex u kojoj je, prema navodima medija, u devedesetim godinama odigrao “ulogu knjigovođe of šor pranja novca”.

U fokus srpske javnosti Knežević je došao tokom afere “stečajna mafija kada su na vidjelo isplivale brojne mahinacije sa privatizacijom propalih društvenih kompanija. Knežević je povezivan sa aferom oko “C marketa, dok je nerazjašnjeno ostalo da li je i u kojoj mjeri kriv za poslovni krah i smrt svog nekadašnjeg prijatelja i poslovnog partnera Mike Brašnjovića.

Srpski biznismen Mika Brašnjović izvršio je samoubistvo u junu 2006. godine u Centralnom zatvoru u Beogradu, dva mjeseca nakon što je uhapšen u akciji srpskih istražnih organa protiv stečajne mafije. Njegova supruga Svetlana Pantović Brašnjović je za probleme muža, koji su doveli do njegovog hapšenja i smrti, optuživala poslovne partnere i prijatelje, Slobodana Radulovića, bivšeg direktora “C marketa” i Duška Kneževića.

Sve svoje sumnje iznijela je u pismu proslijeđenom tadašnjem predsjedniku Vlade Srbije, ministrima pravde i policije kao Specijalnom tužilaštvu, tvrdeći da je sve transakcije njenog supruga obavljao upravo odbjegli Knežević.

Ipak, prema dostupnim podacima, najkontroverznije poslovanje Kneževića veže za Rusiju. Maja 2014. godine Centralna banka Ruske Federacije (CBRF) oduzela je licencu za rad Atlas banci u Moskvi zbog “nepoštovanja zakonskih procedura te države i sumnje da je sumnjivim transakcijama iznijeto skoro devet milijardi rublji”. Atlas banka se žalila na tu odluku, ali je Arbitražni sud odbacio tužbu.

No, maja 2015. godine Deveti apelacioni sud grada Moskve donio je pravosnažnu odluku kojom se ukida odluka prvostepenog suda o oduzimanju licence za rad Atlas banci Moskva. Iako je mnogim ekonomskim analitičarima odluka suda u najmanju ruku bila iznenađujuća jer posljednjih godina nijedna banka nije uspjela da ospori odluku CBRF, menadžment Atlas banke u Moskvi je tada saopštio da će svi deponenti banke “biti obeštećeni kao i da su “u završnoj fazi pregovori o prodaji 100 posto vlasničkog udjela u Atlas banci Moskva rusko-srpskom konzorcijumu”.

Taj “rusko-srpski konzorcijum” se nikada nije pojavio u vlasničkoj strukturi Atlas banke Moskva. Centralna banka Ruske Federacije je ponudila menadžmentu banke preformatiranje u nekreditnu organizaciju, jer su u Moskvi ostali pri stavu da je preko Atlasa iznošeno više stotina miliona rubalja. Knežević nije prihvatio da odustane od poslova kredita, pa je na kraju banka, po hitnoj odluci suda, likvidirana. Nije poznato da li je Knežević obeštetio deponente, kako je obećao maja 2015. godine. I u Rusiji je Knežević igrao na kartu “političkog progona”, ali je iznenenada odustao od te taktike, ne objasnivši nikad šta se u međuvremenu desilo.

Portal Analitika