Društvo

Potpisan sporazum, Frontex čuva crnogorske granice

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos parafirali su danas u Briselu Sporazum između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex).
Potpisan sporazum, Frontex čuva crnogorske granice
Portal AnalitikaIzvor

„Sporazum sa Frontex-om će doprinijeti unapređenju granične bezbjednosti i zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija, a, samim tim, i još boljoj zaštiti naših granica od svih oblika kriminala“, izjavio je ministar Nuhodžić na zajedničkoj konferenciji sa Avramopulosom.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana, upravo je jedan od prioriteta u Strategiji proširenja Evropske unije jačanje operativne i strateške saradnje na polju granične bezbjednosti.

„A prilog tome jeste i današnje parafiranje sporazuma sa evropskom agencijom Frontex. Na ovaj način, Crna Gora nastavlja da politike u oblasti migracija i upravljanja granicama koordinira sa politikom Brisela“, istakao je Nuhodžić.


Avramopulos: Crna Gora je faktor stabilnosti u regionu

Komesar Avramopulos je iskazao zahvalnost Vladi Crne Gore na naporima da se pravovremeno sprovedu sve procedure za parafiranje sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima Frontexa.

„Izazovi sa kojima se suočavamo su zajednički i jedini pravi način da im se suprotstavimo jeste da radimo zajedno“, naglasio je Avramopulos.

On je istakao da je sporazum značajan za Crnu Goru i pozitivno ocijenio aktivnosti koje Crna Gora spovodi u oblasti migracija i upravljanja graničnom bezbjednosšću. Takođe, dodao da su statusni sporazumi zemalja sa Frontex-om dio procesa približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

 

Portal Analitika