Politika

SDP: Ispunjeni uslovi za sjednicu Skupštine o aferi Koverat

Socijaldemokratska partija Crne Gore predala je 28 potpisa opozicionih poslanika za saziv vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore za četvrtak, 21.februar 2018-te godine.
SDP: Ispunjeni uslovi za sjednicu Skupštine o aferi Koverat
Portal AnalitikaIzvor

Time je ispunjene ustavne norme za zakazivanje vanredne sjednice, budući da je bilo neophodno prikupiti 27 potpisa poslanika Skupštine Crne Gore, navodi se u saopštenju te stranke.

Na vanrednoj  sjednici će se raspravljati o zaključcima koji su predloženi. To su:

Skupština Crne Gore zahtijeva od nadležnih državnih organa (Tužilaštva, Uprave policije, Agencije za sprječavanje korupcije) da, cijeneći sistemske posljedice optužbi u slučaju „Koverta“ koje dovode u pitanje zakonitost finansiranja jednog političkog subjekta i dodatno problematizuju legitimitet parlamentarnih izbora održanih 2016. godine, proritetno ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio Duško Knežević i o tome u najkraćem roku obavijeste Skupštinu.

Skupština posebno poziva Tužilaštvo, prevashodno imajući u vidu kvalifikaciju SDT od 30.09.2017. godine o krivičnim djelima „stvaranje kriminalne ogranizacije i pranje novca“, a koji novac je upravo predmet afere „Koverta“, da nastavi sa istragom u ovom slučaju kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri ovog teškog krivičnog djela, o čemu već postoji osnovana sumnja na osnovu snimaka o kojima je javnost upoznata.

Skupština konstatuje da su posljednja dešavanja oko afere „Koverta“, a u kojoj učestvuje sami državni vrh, dodatno produbila nepovjerenje u izborni proces, i nakon ranijih afera koje su urušavale legitimitet izbornog procesa, nedvosmisleno pokazala da u ovom trenutku nema uslova za fer i slobodne izbore na osnovu kojih jedino i može da proizađe vlast sa nespornim demokratskim legitimitetom u čijoj je osnovi slobodna volja gradjana kao ključno Ustavno načelo.

Skupština konstatuje da Crna Gora, nažalost, postaje sve više prepoznata po izbornim aferama i političkoj korupciji koje su, kao takve, i eksplicitno navodjene u dosadašnjim izvještajima i dokumentima EU (afera Snimak, kupovina ličnih karata za potrebe DPS…), koje nemaju politički i sudski epilog, te da ta činjenica ozbiljno ugrožava evropske integracije naše države prijeteći da čak zaustavi naš put prema EU.

Skupština ohrabruje nastavak aktivnosti Tužilaštva u ispitivanju zakonitosti rada Atlas banke i Centralne banke posebno u dijelu ostvarivanja njene uloge u kontroli banaka.

 

Portal Analitika