Svijet

Erdogan: EU želi da svrgne Madura ne obazirući se na demokratiju

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Evropsku uniju da pokušava da svrgne predsjednika Venecuele Nikolasa Madura uz ignorisanje "demokratije".
Erdogan: EU želi da svrgne Madura ne obazirući se na demokratiju
Portal AnalitikaIzvor

"Sad znamo što je to EU. S jedne strane govorite o izborima i demokratiji, a zatim nasiljem i prevarom idete da svrgnete jednu vladu", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju.

Ukupno 19 zemalja članica EU je pojedinačno priznalo predsjednika parlamenta Huana Gvaida, za prelaznog predsjednika Venecuele, s pravom da organizuje predsjedničke izbore u Venecueli.

Gvaido smatra Madura uzurpatorom koji je izdejstvovao da bude izabran za drugi mandat na spornim izborima. Izbore osporava opozicija i veliki dio međunarodne zajednice.

Vašington, koji je priznao Gvaida odmah poslije njegovog samoproglašenja za predsjednika 23. januara, pozdravio je priznanje Evropljana i pozvao sve druge zemlje da učine isto. Međutim, turski predsjednik čvrsto podržava Madura.

"Venecuela je li to tvoja provincija. Kako možeš nekom ko je izborima došao na vlast reći odlazi. I kako možes staviti nekog na mesto predsjednika ko nije ni izabran", zapitao se Erdogan.

Portal Analitika