Društvo

Pacijenti za participaciju za godinu dali skoro milion eura

  Prihodi od participacije, koju gradjani plaćaju prilikom pružanja odredjene zdravstvene usluge,  za 2017. godinu iznosili su oko 964 hiljade eura, a za devet mjeseci 2018. godine oko 607 hiljada eura na nivou svih javnih zdravstvenih ustanova, saopšteno je Portalu Analitika iz Fonda za zdravstveno osiguranje.
Pacijenti za participaciju za godinu dali skoro milion eura
Portal AnalitikaIzvor

To su podaci kojima raspolaže Fond, a na osnovu dostavljenih podataka od zdravstvenih ustanova. Ta sredstva se koriste tekuće izdatke i kapitalne izdatke koji se ne mogu pokriti iz budžetskih sredstava.

Kako je objašnjeno, svaka zdravstvena ustanova (po instrukciji Fonda), ima otvoren poseban žiro račun kod poslovne banke za prikupljanje ovih prihoda i plaćanje izdataka koji se finansiraju iz ovih prihoda

Kako navode, prilikom rasporeda sredstava po zdravstvenim ustanovama jedan od kriterijuma za opredjeljivanje sredstava zdravstvenoj ustanovi je visina ostvarenih sopstvenih prihoda, pa se prema visini ostvarenih sopstvenih prihoda umanjuju sredstva za materijalne troškove iz budžetskih sredstava.

Dodaju da zdravstvene ustanove kod donošenja finansijskog plana za tekuću godinu posebno planiraju i iskazuju izdatke iz sredstava Fonda, a posebno iz sopstvenih prihoda i finansijske planove dostavljaju Fondu.

 

 

Portal Analitika