Region

Irinej: Ne priznajemo ukrajinsku crkvu

Srpska pravoslavna crkva neće priznati novu crkvu stvorenu u Ukrajini, izjavio je za televiziju "Rusija 1" poglavar SPC, patrijarh Irinej.
Irinej: Ne priznajemo ukrajinsku crkvu
Portal AnalitikaIzvor

"Oni su poslali (poziv), ali smo mi odgovorili da ne želimo da prisustvujemo. Nećemo ih priznavati", odgovorio je Irinej na pitanje da li je dobio od Epifanija poziv da prisustvuje ustoličenju, prenosi Sputnjik.

Ustoličenje poglavara "nove crkve" Ukrajine, mitropolita Epifanija održano je danas u Crkvi Svete Sofije u Ukrajini, a ceremoniji su prisustvovali najviši ukrajinski zvaničnici među kojima predsjednik Petro Porošenko, članovi vlade, kao i Julija Timošenko, kandidat za predsjednika.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici drugih vjerskih organizacija u Ukrajini, među kojima i poglavar ukrajinske grko-katoličke crkve Svjatoslav Ševčuk i predstavnik Carigradske pravoslavne crkve mitropolit galijski Emanuil.

Početkom januara, vaseljenski patrijarh Vartolomej je ukrajinskom mitropolitu Epifaniju u Istanbulu, predao Tomos - dekret o autokefalnosti kojim se novoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine dodjeljuje nezavisnost u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Portal Analitika