Svijet

Švedska: U jednom danu otpušteno skoro 4.500 državnih službenika

Blizu 4.500 službenika švedskog Zavoda za zapošljavanje (Arbetsförmedlingen) u srijedu je ostalo bez posla, piše Tellerreport.com.
Švedska: U jednom danu otpušteno skoro 4.500 državnih službenika
index.hrIzvor

Državni budžet za 2019. godinu izglasan je u parlamentu sredinom decembra, a odluka o jednom od najvećih ukidanja radnih mjesta u istoriji Švedske bila je jedina moguća posljedica budžetskih rezova, javlja Index.hr.

Arbetsförmedlingen u 240 ispostava u cijeloj Švedskoj zapošljava blizu 13.500 ljudi, što znači da će bez posla ostati trećina trenutne radne snage. Najviše će otpuštanja biti u provincijskim centrima, a najmanje u velikim gradovima. Svi sadašnji radnici će ostati na svojim radnim mjestima do aprila.

Najavljuje se da će se komunikacija sa nezaposlenima ubuduće voditi preko Skypea, što znači da učesnici razgovora mogu biti udaljeni i stotinama kilometara. Veću ulogu na tržištu rada trebale bi dobiti privatne firme, a Arbetsförmedlingen bi zadržao kontrolnu funkciju.

Stopa nezaposlenosti u Švedskoj trenutno je blizu šest posto, s naglaskom na to da su razlike u odnosu na porijeklo velike. Među građanima rođenima u Švedskoj nezaposlenost je samo 3,6 posto, dok je kod stranaca čak 19,9 posto.

U takvim relativno povoljnim tržišnim i privrednim uslovima i švedska javnost i švedski političari (osim stranke ljevice) smatraju da je vrijeme za reforme koje će Arbetsförmedlingen pretvoriti u bitno manju i jeftiniju ustanovu fokusiranu na rješavanje problema, a ne na posredovanje u zapošljavanju ljudi koji bi i sami bez većih teškoća pronašli posao.

Portal Analitika