Svijet

Putin: I Rusija će istupiti iz sporazuma o nuklearnom oružju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da će i Rusija započeti šestomjesečnu proceduru napuštanja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), pošto su to učinile SAD, iako je spremna da razgovara na tu temu, prenijela je agencija TASS.
Putin: I Rusija će istupiti iz sporazuma o nuklearnom oružju
Beta/Portal AnalitikaIzvor

„Naš odgovor će biti recipročan. Američki partneri su objavili da obustavljaju svoje učešće u sporazumu, pa ga obustavljamo i mi“, rekao je Putin tokom sastanka s ministrima spoljnih poslova i odbrane, Sergejom Lavrovom i Sergejom Šojguom.

Ruski lider je naveo da SAD neprestano traže „izgovore za demontažu sistema međunarodne bezbjednosti“ i da Rusija više neće inicirati pregovore s Vašingtonom po tom pitanju, iako je voljna da pregovara.

„Svi naši predlozi u toj sferi ostaju na stolu, vrata za pregovore su otvorena. Istovremeno, zatražio sam od oba ministarstva da ne iniciraju pregovore o tom problemu. Sačekaćemo da naši partneri sazru da bi s nama vodili ravnopravan i sadržajan dijalog o temi važnoj za nas, za naše partnere i za cio svijet“, rekao je Putin.

Putin je takođe odobrio obnovu rada na projektilima kratkog i srednjeg dometa, ali dodao da Rusija „ne smije i neće biti uvučena u trku u naoružanju“.

Ruski predsjednik je takođe naveo da Rusija neće prva razmjestiti rakete kratkog i srednjeg dometa.

„Polazimo od toga da Rusija neće prva razmjestiti, ako se takvo oružje pojavi, projektile kratkog i srednjeg dometa ni u Evropi ni u drugim djelovima svijeta sve dok se u nekom regionu ne pojavi američko oružje tog tipa“, rekao je Putin.

INF su 8. decembra 1987. potpisali tadašnji lideri SAD i Sovjetskog Saveza, Ronald Regan i Mihail Gorbačov. Njime je zabranjena proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. Do juna 1991. SSSR je uništio 1846 takvih raketa, a SAD 846, navodi TASS.

Predsjednik SAD Donald Tramp i državni sekretar Majk Pompeo su juče objavili da će se povući iz INF ako Rusija ne prekine sa, kako SAD tvrde, njegovim kršenjem. Moskva negira da krši INF i za to optužuje Amerikance.

Portal Analitika