Politika

ASK kontroliše je li DPS prekršio zakon

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) kontrolisaće da li je Demokratska partija socijalista (DPS) sredstva za finansiranje izborne kampanje prikupljala suprotno Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopšteno je iz ASK-a.
ASK kontroliše je li DPS prekršio zakon
Portal AnalitikaIzvor

"Ovlašćeni službenici Agencije za sprječavanje korupcije su, postupajući po službenoj dužnosti, kao i na osnovu medijskih natpisa i eventualne sumnje da su sredstva za finansiranje izborne kampanje prikupljana i da su plaćanja troškova izborne kampanje vršena suprotno zakonskim odredbama danas izvršili nadzor i kontrolu nad sprovođenjem zakonskih odredbi u toku izborne kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine političkog subjekta Demokratska partija socijalista", navode iz ASK-a.

Nadzor i kontrolu dokumentacije DPS-a, kako je saopšteno, nadležni službenici Agencije izvršiće u skladu sa članom 46 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

"A predmet kontrole biće utvrđivanje da li je bilo prikupljanja sredstava za finansiranje izborne kampanje suprotno članu 18 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, te da li je bilo plaćanja troškova izborne kampanje sa računa koji nijesu otvoreni za izbornu kampanju ili u gotovini, kao i da li su svi troškovi i prikupljena sredstva obuhvaćeni u izvještaju koji je podnijet Agenciji za sprječavanje korupcije.

"Odgovornom licu u političkom subjektu za namjensko trošenje sredstava i podnošenje izvještaja je ostavljen rok od osam dana za izjašnjenje", navode iz ASK-a.

Portal Analitika