Društvo

Za video-opremu za nadzor gradova 2,5 miliona EUR

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) opredijelilo je planom javnih nabavki 2,5 miliona EUR za kupovinu video-opreme za nadzor gradova, iako još nijesu dobili dozvolu Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) za postavljanje kamera. 
Za video-opremu za nadzor gradova 2,5 miliona EUR
Dan Izvor

Kako piše Dan, trošak od 2,5 miliona EUR nije konačan, jer MUP planira da za postavljanje video-nadzora u Podgorici, Nikšiću, Baru, Budvi, Кotoru i Herceg Novom, do 2021. godine potroši pet miliona.

Na pitanje zašto se troše milioni za postavljanje video-nadzora, s obzirom na to da je riječ o mehanizmu koji u velikoj mjeri ugrožava pravo na privatnost građana, u MUP-u kažu da sve čine u cilju prevencije i smanjenja broja krivičnih djela i prekršaja, i još veće efikasnosti policije.

U tu svrhu, kako su kazali, započeta je procedura definisanja načina uspostavljanja sistema video-nadzora javnih površina u Podgorici, Nikšiću, Baru, Budvi, Кotoru i Herceg Novom i formirana Кomisija za postavljanje video-nadzora.

„Na osnovu statističkih podataka o broju izvršenih krivičnih djela i prekršaja u poslednjih deset godina, precizno su određene lokacije javnih površina na kojima treba postaviti video-nadzor“, kazali su iz MUP-a.

Iz MUP-a su pojasnili da se saglasnost AZLP-a potražuje nakon finalizacije idejnog rješenja i tehničkih specifikacija neophodne opreme, kao i definisanja pravne procedure prikupljanja, obrade i čuvanja materijala prikupljenih video-nadzorom.

Član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović kazao je da im MUP nije tražio odobrenje za postavljanje video-nadzora, i da ih nije konsultovao prilikom pisanja plana javnih nabavki.

On je ocijenio da je to nastavak loše prakse, gdje institucije nabave opremu i postave video-nadzor, a onda Agencija naloži da se kamere skinu.

„Mi ne znamo da li će oni dobiti saglasnost za postavljanje video-nadzora, nijesmo čuli argumente koji bi opravdali njeggovo postavljanje. Moraju se dati precizni razlozi, poželjno bi bilo i statistiku nekog kraja grada da vidimo, koliko je tu bilo krivičnih djela, pa je to razlog zbog kojeg su nam potrebne kamere“, kazao je Lacmanović.

Portal Analitika