Kultura

Arhivski spisi bitni za priču o manjkovima

 Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju uputilo je zvaničan zahtjev Narodnom muzeju za dostavljanje arhivske dokumentacije koja svjedoči o pravno-tehničkim propustima u ovoj ustanovi kulture. Riječ je, kako saznaje Pobjeda, o brojnim zapisnicima i izvještajima u kojima se pominju manjkovi u muzejskim zbirkama. 
Arhivski spisi bitni za priču o manjkovima
Nova PobjedaIzvor

Na tu dokumentaciju se pozivao i muzejski tehničar Aleksandar Berkuljan, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci više puta proširivao krivičnu prijavu iz oktobra 2017. godine.

RELEVANTNI DOKAZI

Iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju Pobjedi je zvanično saopšteno da se u postupku izviđaja pribavlja materijalna dokumentacija, kao i svi ostali relevantni dokazi. - Koja se konkretno dokumentacija pribavlja, odnosno koje se sve izviđajne radnje preduzimaju, ne možemo Vam odgovoriti u ovoj fazi postupka, zbog zaštite interesa istog – saopšteno je iz Tužilaštva.

Iz Tužilaštva su podsjetili da je po krivičnoj prijavi Berkuljana, protiv odgovornih lica u Narodnom muzeju i Ministarstvu kulture, u toku postupak izviđaja, u kojem je do sada saslušan bivši direktor NM Pavle Pejović, u svojstvu osumnjičenog lica. Pejoviću na teret stavljaju krivično djelo nesavjestan rad u službi iz čl. 417. st.3. u vezi st. 1. i 2. Krivičnog zakonika Crne Gore. Salušano je, kako su podsjetili, i više osoba u svojstvu svjedoka.

- Ukoliko dokazi pribavljeni tokom izviđajnog postupka budu upućivali da su eventualno još neka lica izvršila krivična djela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, ista će biti tretirana kao osumnjičena, odnosno okrivljena lica u ovom predmetu – saopšteno je Pobjedi iz tužilaštva. Pobjeda je, podsjetimo, ranije objavila da je Berkuljan 18. januara zatražio od Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju da Narodnom muzeju uputi zahtjev za dostavljanje arhivske dokumentacije.

- Smatram da radi zaštite podataka u vezi sa otuđenjem muzejskih predmeta, kao i pravne i fizičke sigurnosti originalnih arhivskih izvora u svojstvu dokaza, na koje sam se pozivao tokom podnošenja krivičnih prijava i aneksa prijava, Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju treba da Narodnom muzeju Crne Core odmah uputi zahtjev da se na osnovu spiska, koji je sastavni dio ovdje priloženog dokumenta br. 0l/74 od 17. 1. 2019. godine, zatraži da ova ustanova dostavi službene kopije istih – naveo je Berkuljan u zahtjevu Tužilaštvu.

BIĆE JASNIJE

U kratkoj izjavi za Pobjedu, Berkuljan je juče iskazao zadovoljstvo zbog reakcije Tužilaštva.

- Mislim da će nakon ovoga mnoge stvari biti jasnije, jer sam sve do sada notirane slučajeve manjkova po raznim osnovama segmentirao i priložio uz konkretne dokaze. Do sada je bilo 13 takvih podnesaka, a u planu je još nekoliko. O čemu se sve radi ne bih ovom prilikom. Treba pustiti službene organe da rade svoj posao. Materijala ima na pretek – kazao je Berkuljan. 

Portal Analitika