Društvo

Traže sugestije AEM-a i EKIP-a

 Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva uputio je nove dopise agencijama za elektronske medije, kao i za elektronske komukacije i poštansku djelatnost, tražeći sugestije vezano za zakone o medijima.
Traže sugestije AEM-a i EKIP-a
Nova PobjedaIzvor

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović naveo je u dopisima da su uloga i značaj medija u izbornom procesu prepoznati, te da će predstavljati jedan od ključnih zadataka Odbora u narednom periodu.

Radna grupa

- Iz tog razloga je u okviru Odbora formirana radna grupa koja će se isključivo baviti zakonima iz oblasti medija, prije svega zakonima o medijima, kao i javnom servisu Radio i Televizija Crne Gore. Određena pitanja iz domena medija, a prije svega njihova uloga tokom izbornog procesa prepoznati su i od relevantnih međunarodnih institucija kroz izvještavanje i preporuke koje su njihov prateći dio. Uvažavajući da Agencija za elektronske medije, shodno zakonskim nadležnostima i stečenim iskustvom u praćenju rada medija može značajno doprinijeti na realizaciji aktivnosti Odbora. Bilo bi značajno da ukažete na sve nedorečenosti i nedostatke u važećim propisima koji otežavaju njihovu primjenu, odnosno na sve poteškoće koje ste u praksi konstatovali, a tiču se medija i njihove uloge posebno u izbornom procesu – navodi se u dopisu Odbora. Očekujemo da, kako se dodaje u dopisu, nakon detaljne i sveobuhvatne analize važećih propisa, uz procjenu potrebnih izmjena, dostavite Odboru neophodne smjernice, a ujedno da tokom rada Odbora i u dijalogu sa članovima tog tijela dođemo do najboljih rješenja. Odbor je u dopisu Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost ukazao na zastupljenost komunikacije putem društvenih mreža tokom izbornog procesa.

Izvještavanje

- Osim već uobičajenog medijskog izvještavanja, kroz rad elektronskih i štampanih medija, koji je u određenoj mjeri i zakonski uređen, u sve većoj mjeri zastupljena je i internet tehnologija u raznim oblicima (društvene mreže fejsbuk, instragram, viber i sl). Ovaj vid komunikacije postaje sve prisutniji tokom sprovođenja izbornog procesa, a u tom dijelu nije zaobišao ni Crnu Goru. Uz sve prednosti koje savremeni vid komunikacije donosi, treba ukazati i na realne mogućnosti da dode do zloupotrebe. S obzirom na zakonske nadležnosti Agencije i iskustvo u oblasti elektronskih komunikacija, vjerujem da možemo zajedno doći do prihvatljivog zakonskog rješenja, poštujući standarde u ovoj oblasti, koje može urediti i ovo važno pitanje. Bilo bi značajno da nam ukažete na sve mogućnosti koje, u normativnom dijelu, možemo realizovati kako bi izborno zakonodavstvo i ukupan izborni ambijent dobio novi kvalitet – navodi se u dopisu Agenciji. Odbor je do sada dobio odgovor od svih državnih institucija kojima je ranije uputio dopis, a to su Državna izborna komisija, Državna revizorska institucija, Agencija za sprečavanje korupcije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo kulture, Vrhovni sud. Odgovor su poslale i međunarodne organizacije, osim Venecijanske komisije. Sugestije su dostavili pridruženi članovi Odbora, osim Borisa Bastijančića.

Portal Analitika