Društvo

Tužiće Kneževića i sve one koji budu širili laži

 Ovlašćeni zastupnik „Kaspia Property“ Kirjakos Skordis iz advokatske kancelarije Skordis Papapetrou, kazao je da će preduzeti pravne akcije protiv biznismena Duška Kneževića i svih koji budu širili laži o poslu koji je ta kompanija imala sa vlasnikom Atlas grupe
Tužiće Kneževića i sve one koji budu širili laži
Nova PobjedaIzvor

Kompanija Kaspija, koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nakon tri godine je uspjela da pravosnažnom presudom vrati 12,2 miliona eura namijenjenih kupovini hotela „Princes“ u Baru. Advokat Skordis u razgovoru za Pobjedu kazao je da imaju dokumentaciju da je Kneževiću isplaćen novac, što je i sam Knežević potvrdio u više navrata.

- Knežević se saglasio da hotel „Princes“ proda kompaniji Kaspija i za tu transakciju primio 12,5 miliona. Kaspija je tri godine čekala da se završe legalne procedure u Crnoj Gori da bi mogla da vrati svoj novac (od 2016. do 2018). Kada Knežević nije ispunio svoje obaveze morali smo da tužimo Atlas banku koja je dala garancije – rekao je Skordis i istakao da se iz dokumenata koji su dostavljeni sudu vidi da je „Kaspija“ bila prinuđena da raskine kupoprodaji ugovor za hotel, jer Knežević nije mogao da ispuni svoju obavezu.

- Imali smo više sastanaka sa Kneževićem u kojima je nastojao da zaustavi odluku Kaspije i produži transakciju. Otprilike, šest mjeseci nakon prvog sastnaka i razgovora o transakciji Knežević je krajem 2016. prodao taj hotel nekom drugom, ali je prethodno primio novac od mojih klijenata – objasnio je ovlašćeni zastupnik „Kaspije“.

Naveo je da su na sudu tražili isplatu garancije, nakon što se u ime klijenata 2017. obratio vlasnicima Atlas banke. Tada su ga, kako kaže, zabrinuli stavovi osoba iz banke o njenoj sposobnosti da isplati garanciju, s obzirom da su bili u finansijskim teškoćama. Istakao je da su sa Kneževićem i njegovim zastupnicima razmijenili više mejlova i da Knežević u komunikaciji sa advokatima i vlasnicima Kaspije nikada nije dovodio u pitanje da je primio novac za hotel.

- Upravo suprotno, uvijek je govorio „primio sam od vas novac, dozvolite da vam prodam hotel“, ali u jednom trenutku on više nije imao hotel na prodaju – kazao je Skordis. Objašnjava i da sve vrijeme dok su trajali dogovori Knežević je njegovim klijentima pokušavao da da nešto što se oni - nijesu dogovorili.

- Pregovori su se vodili o mogućnosti prodaje hotela kojeg više nije bilo! Iz toga proizilazi da Knežević nikada nije imao namjeru da ispuni svoje ugovorene obaveze. Moji klijenti su dugo čekali da prekinu taj ugovor i to su uradili tek kada je bilo jasno da bankarska garancija ističe i da nemjau drugu opciju – rekao je advokat i objasnio da novac koji je sud dosudio „Kaspiji“ nije uzeo niko drugi, nego je proslijeđen na račun javnog izvršitelja u Prvoj banci, potom na račun njegove kancelarije, a odatle na račun klijenata.

Pobjedi je dostavljen faksimil carinske deklaracije od 14. januara 2014. godine u kojoj se navodi da je Knežević primio osam miliona eura na ruke. Knežević je potpisao i potvrdu da je, kao državljanin Kipra, u Dubaiju primio osam miliona eura i time, kako se navodi u dokumentu, potvrdio da je isplaćen na dan 14.01. 2014. godine.

U ponovljenom suđenju Privredni i Apelacioni sud su naložili Atlas banci da isplati novac po izdatoj garanciji za Kneževića, troškove spora i zatezne kamate, što je izašlo na 15,2 miliona eura.

Pravosnažna presuda u korist Kaspje Properti donesena je krajem prošle godine, pa je banka platila Kneževićev dug.

- Sud je utvrdio da je Duško Knežević po kupoprodajnom ugovoru od 14. 1. 2014. godine primio iznos od 12,5 miliona eura, od čega osam miliona eura shodno potpisanoj potvrdi o primljenom novcu i carinskoj deklaraciji od 14. 1. 2014, kao i prenosom sa računa iznosa dva miliona eura 5. 3. 2014. sa svrhom uplate akcija hotela „Princes“ i iznos od dva i po miliona 11. marta sa svrhom uplate druge rate za kupovinu akcija hotela „Princes“ - navodi se u presudi.

U međuvremenu je hotel „Princes“ prešao u većinsko vlasništvo Adria investment grupe, koja posjeduje 75 odsto kapitala, dok je ostatak u vlasništvu Atlas grupe, a na čelu hotela je Marko Nikolić. Duško Knežević nikada ,,Atlas banci“, čiji je menadžment natjerao da izda garanciju, nije vratio pare koje su naplaćene preko javnog izvršitelja nakon sudske presude. 

Portal Analitika