Crna hronika

Katnić zatvara krug

Bivši gradonačelnik Podgorice i funkcioner Demokratske partije socijalista Slavoljub Stijepović osumnjičen je za djelo pranje novca putem pomaganja i juče ga je u svojstvu okrivljenog saslušavao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. 
Katnić zatvara krug
Nova PobjedaIzvor

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da je u okviru istražnog postupka koji se vodi protiv okrivljenog Vlatka Rašovića i drugih, donijelo naredbu o proširenju istrage protiv Duška Kneževića, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije (član 401, Krivičnog zakonika) i krivično djelo pranje novca (član 268 KZ). Proširenjem istrage protiv Kneževića obuhvaćen je i funkcioner DPS-a, sadašnji generalni sekretar predsjednika države Slovoljub Stijepović.

KOVERTA ZA KONVERZIJU

Tako je afera ,,koverat“, o nezakonitim partijskim donacijama, dobila dopunu – sumnju u pranje novca. Podsjetimo, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević dostavio je 11. januara video u trajanju od nepuna dva minuta na kojem se vidi kako Slavoljubu Stijepoviću, tadašnjem gradonačelniku Podgorice, predaje koverat. Na snimku se direktno ne vide novčanice, već kako Stijepović u unutrašnji džep sakoa stavlja podeblji koverat.

U kratkoj konverzaciji razaznaje se da Knežević pominje brojku od 47.500, potom pominje 50.000, uz opasku da su ,,njegovi izvršili konverziju“ i još ističe da mu je ,,tu i priznanica…“ Knežević je iz Londona saopštio da je ,,novac donirao DPS-u po dogovoru sa Milom Đukanovićem“ i da su ,,pare iz legalnih izvora“.

Nekoliko dana nakon objave snimka, Specijalno tužilaštvo saslušalo je Stijepovića u svojstvu građanina i otvorena je istraga. Prema saznanjima Pobjede, Stijepović je u iskazu pred tužiocima negirao iznos novca, ali je istakao da je pare podijelio aktivistima u Zeti za troškove tokom kampanje za parlamentarne izbore 2016. Ukoliko Kneževićeva ,,donacija“ nije upisana u registar Demokratske partije socijalista - a prema dostupnim podacima nije zavedena u izvještajima DPS-a prema Agenciji za sprečavanje korupcije – riječ je o prekršaju za koji je predviđena novčana kazna.

No, proširenje istrage i sumnjičenje Stijepovića za pomaganje u pranju novca jeste krivično djelo i sada Specijalno tužilaštvo pokušava da otkrije šemu ,,konverzije“ dolara u eure. Osnovna su, dakle, pitanja: odakle su stigli dolari koje Knežević mijenja, koliko ih je bilo i da li je Stijepović učestvovao u ,,nelegalnoj konverziji“ i da li je taj novac davao samo DPS-u? Branilac Stijepovića, advokat Lazar Aković, kazao je za Pobjedu da je njegov klijent negirao krivicu, dodajući da zbog tajnosti istrage ne može saopštiti više podataka. Izvjesno je, međutim, da je – sumnjičenjem za pomaganje u pranju novca – politička putanja Slavoljuba Stijepovića u ćorsokaku: ako se odbace sumnjičenja za pomaganje u pranju novca, ostaje vrlo jasna optužba za kršenje izborne procedure.

POTRAGA ZA DOLARIMA

Iako je istraga o pranju novca tajna, očito je da istražnim radnjama o sumnjivim partijskim donacijama Specijalno tužilaštvo pokušava da zatvori krug i otkrije tokove ulaska ogromne svote dolara na crnogorske ulice tokom kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine. Sada su, sasvim je izvjesno, pala u vodu brojna naklapanja o selektivnom pristupu Specijalnog tužilaštva: za nelegalno partijsko finansiranje, pod teretom sumnjičenja sada su, nakon Slavoljuba Stijepovića iz DPS-a, u fokusu ljudi iz još tri partije - Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Demokratske narodne partije Milan Knežević.

PzP terete za još teže djelo: Osim Nebojše Medojevića i bosanskog biznismena Miomira Nikolića, na optužnici za pranje novca su se našli direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, lokalni diler deviza Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, član DF-a, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a, Nikola Jovanović, član Demokratske narodne partije Aleksandar Sekulić i član Glavnog odbora PZP-a Mladen Jovanović.

Funkcioneri tri stranke koje čine Demokratski front našli su se na zajedničkoj optužnici za pranje novca. Očito je da Specijalno tužilaštvo, na osnovu podataka kojima raspolaže, sumnja da su partijski donatori, koji su uplaćivali po 2.000 eura, samo u bankama uplatili novac koji su partijski aktivisti, poput Željka Šćepanovića (šure Nebojše Medojevića), prethodno zamijenili – dolare za eure - kod lokalnih dilera.

PARTIJSKI KEŠ

Tu tezu potkrepljuje i frapantna slučajnost da su u jednom danu, 2. avgusta, sedamnaest članova Pokreta za promjene uplatili istovjetnu sumu na partijski račun kod NLB banke. Ukupno – 34.000 eura.

Prethodno je, što teško da može biti koincidencija, iz partijskog sefa banke tehnički sekretar PzP-a Dejan Vujisić, uzeo veći iznos keša. Po dvije hiljade eura uplatili su Ivan Knežević, Ivan Kopitović, Goran Šćepanović, Nebojša Miranović, Nemanja Brajković, Željko Šćepanović, Dijana Šćepanpović, Mladen Jovanović, Mladen Ulićević, Nikola Bajčetić, Bojana Zulić, Bogić Mićković, Aleksandra Dedeić, Blaga Lopušina, Vanja Radović, Vladan Raičević i Aleksandar Krojičić.

Da sve bude zanimljivije: 1. i 2. avgusta 2016. godine na račun Nove srpske demokratije, koja ima račun u Hipotekarnoj banci, izvšene su uplate gotovine u ukupnom iznosu od 17.500 eura. Za samo pet dana, do 5. avgusta ukupno je ,,donirano“ 35.500 eura. Pobjeda nije uspjela da dođe do imena ,,donatora“ Nove srpske demokratije. I aktivisti treće partije, Kneževićeve DNP, bili su veoma aktivni i to 2. i 3. avgusta: njih 21, među kojima i Predrag Bulatović i Vladislav Bojović, uplaćivali su iznose od 500 do 2.000 eura. Ukupno su za dva dana ,,donirali“ – 20.500 eura.

Po 500, 1.000 i po 2.000 eura na partijski račun donirali su Anđela Đuretić, Ivana Vraneš, Dragiša Kljajević, Dušan Knežević, Mladen Knežević, Neđeljko Poleksić, Ilija Čvorović, Predrag Raičević, Marko Tomašević, Aleksandar Sekulić, Dragutin Klikovac, Milan Knežević, Mladen Milović, Jelena Bojović, Blagomir Božović, Branka Bulatović, Ratka Knežević, Aleksandar Dožić i Milenko Ajduković.

Na račune tri članice DF-a u periodu od osam dana u kešu je leglo – tačno 90.000 eura. Ta činjenica ukazuje istražiteljima da su dolari u kraćem periodu mijenjani na ulici u eure, a potom se keš odjednom slio na parijske račune kao ,,donacija“. Kako nijedan od ,,partijskih donatora“ nije poslovao na Bliskom Istoku ili SAD, sada Specijalno tužilaštvo istražuje da li su dolari došli - iz Rusije.

U taj mozaik se sada uklapa afera ,,koverat“, jer postoje osnove sumnje da je Knežević Stijepoviću zamijenio dolare u 97.5000 eura. Da li je sve to iz ,,istog izvora“, to će moći da utvrde jedino – pravosudni organi Crne Gore. I tek tada će jedan krug biti zatvoren.

D. Đ.

 

Portal Analitika