Region

Makedonija: Uhapšena četiri bivša ministra poljoprivrede

Makedonska policija uhapsila je četiri bivša ministra za poljoprivredu po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, a sumnjiče se da su oštetili makedonski budžet za preko 1,4 miliona EUR.
Makedonija: Uhapšena četiri bivša ministra poljoprivrede
Portal AnalitikaIzvor

Bivši ministri Mihail Cvetkov, Aleksandar Spasenoski, Ljupčo Dimovski, kao i bivši zamjenik ministra Hristijan Deleva, osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja, prenosi Tanjug. 

Oni su optuženi da su u svojstvu ministara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u određenom periodu zaključivali sporazume o zakupu poljoprivrednog zemljištva i nijesu ih raskidali, iako zakupci nijesu plaćali najam za iznajmljena zemljišta. 

"Riječ je o 584 ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljištva na raznim državnim lokacijama. Tako su oštetili makedonski budžet za preko 1,4 miliona EUR", piše u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju. 

Tužilac je izjavio da zahtijeva pritvor za četvoro optuženih, ali zbog pogoršanog zdravstvenog stanja kod jednog od njih zahtijeva se kućni pritvor. 

Dimivski je danas oslobođen zbog njegovog poslaničkog mandata, a u ponedjeljak je zakazana sjednica komisije za mandatno-imunitetna pitanja u makedonskom Sobranju na kojoj će se raspravljati o imunitetu poslanika. 

Dimovski, koji je nedavno dobio amnestiju za organizovanje nereda u makedonskom Sobranju 27. aprila 2017. ggodine, je aktuelni poslanik, ali je sudija u prethodnom postupku zahtijevao i njegovo privođenje.

Portal Analitika