Abiznis

Nepobitno da smo postupali isključivo po zakonu

Posljednjom neposrednom kontrolom Atlas banke  i IBM banke, Centralna banka Crne Gore je utvrdila da su banke kritično potkapitalizovane, kao i da su u svom poslovanju primjenjivale nezakonite i nesolidne prakse, saopšteno je Portalu Analitika iz CBCG povodom podnošenja krivičnih prijava od strane Atlas grupe protiv guvernera Radoja Žugića, privremene upravnice u Atlas banci Tanje Terić, bivšeg privremenog upravnika u IBM banci Milana Remikovića i drugih službenika CBCG.
Nepobitno da smo postupali isključivo po zakonu
S. G.
S. G.Autor
Portal AnalitikaIzvor

„U skladu sa imperativnom normom Zakona o bankama, a na osnovu nalaza izvršene neposredne kontrole, Centralna banka Crne Gore je 07.12.2018. godine uvela privremenu upravu u Atlas banci i Invest banci Montenergo. Nakon uvođenja privremene uprave u Banci, na predlog privremenog upravnika je uveden je moratorijum. Uvođenje moratorijuma bila je prijeko nužna mjera kako bi se zaštitila imovina banke u uslovima značajno smanjene likvidnosti. Upravo je odluka o maratorijumu jasna potvrda da CBCG spašavanje jedne banke nikada ne stavlja ispred stabilnosti finansijskog sistema u cjelini“, ističu iz CBCG.

Podsjećaju da su privremeni upravnici u veoma kratkom vremenu, u skladu sa najboljom praksom brzog rješavanja nesistemskih banaka, sačinili izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja obje banke.

„Nažalost, za Invest banku Montenegro je procijenjeno da nastavak njenog poslovanja nije moguć i da su obaveze veće od imovine banke. Za Atlas banku je procijenjeno da je, uz dokapitalizaciju od 22 miliona eura, racionalizaciju troškova, održiv postojeći poslovni model, moguć nastavak njenog poslovanja. Sve navedeno je izvršeno na precizan i odgovoran način, uz konsultaciju i potvrdu kredibilnih finansijskih institucija i uporednih praksi“, navedeno je u saopštenju.

Naglašavaju da su cjelokupne aktivnosti Centralne banke usmjerene su na očuvanje zdravog finansijskog sistema, te samim tim je jedan od prioiteta bio saniranje problema dvije ranjive banke. 

„Nepobitno je da je Centralna banka u proteklom periodu postupala isključivo po zakonu, donoseći mjere prema ovim bankama, te, kada je riječ o Atlas banci, vršila kontinuiran nadzor nad njenim poslovanjem.  S obzirom na to da većinski vlasnik Atlas grupe u svojim medijskim nastupima optužuje Centralnu banku za štetu koju je prouzorkovala uvođenjem privremene uprave i moratorijuma, odnosno proglašavanjem stečaja IBM, postavlja se pitanje ko je kriv za loše poslovanje gotovo svake članice Atlas grupe. Posljednji dan u kojem je moguće izvršiti dokapitalizaciju banke od strane postojećih akcionara je 21. februar“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika