Crna hronika

Nikšićanin tvrdi da su ga policajci maltretirali i da su mu prijetili

“Ko si ti da me učiš mom poslu?””, “Znaš li ti ko smo mi, mi smo ovdje glavni”, “Jesi li ti osuđivan, da jesi drugačije bi postupali sa tobom, to je bolje za tebe, jer bi ti kosti polomi li, je li ti jasno!”, “Vidjećemo ko će izvući deblji kraj!” Ove riječi su mu, tvrdi Nikšićanin Nemanja Bogavac, uputili policijski službenici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata (SOLO) i Interventne jedinice, nakon što su ga u subotu, 26. januara u Podgorici zaustavili zbog saobraćajnog prekršaja, odnosno nepropisnog parkiranja, piše Dan
Nikšićanin tvrdi da su ga policajci maltretirali i da su mu prijetili
Portal AnalitikaIzvor

Bogavac objašnjava da je 26. januara nakratko automobil parkirao na autobuskom stajalištu blizu zgrade Vlade, a kada se vratio sačekao ga je službenik na čijoj je uniformi bila oznaka SOLO i tražio mu identifikaciona dokumenta. On navodi da je u početku odbio da da dokumenta, jer nije znao ko je službenik i nije mu objašnjen razlog identifikacije.

“Obratio mi se povišenim tonom, govoreći kako nemam pravo da parkiram tu gdje sam i kako će pozvati saobraćajnu policiju da me kazni, što sam ja prihvatio. Pitao sam i zašto ne kažnjavaju i ostale vozače, nego samo mene, na šta mi je službenik povišenim tonom odgovorio: “Ko si ti da me učiš šta daradim, nemoj da me učiš mom poslu je li ti jasno, znaš li ti ko smo mi, mi smo ovdje glavni i mi se ovdje pitamo”. Nakon toga prišla su još dva službenika, koja su bila korektna prema meni i predočili kolegi da nema potrebe za raspravom. Međutim, on je nastavio sa provokacijama i optuživanjem kako ja njih provociram, što apsolutno nije tačno”, priča Bogavac, koji je sve prijavio Upravi policije i Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

On navodi da je na lice mjesta došla saobraćajna policija koja ga je kaznila, a nakon toga je otišao u Centar bezbjednosti Podgorica kako bi se raspitao ko su lica sa oznakom SOLO. Tu je, kako tvrdi, naišao na nove neprijatnosti. Službenici Interventne jedinice koje je pitao čime se bavi služba SOLO i koje su njene nadležnosti kaza li su da ne znaju i pitali ga zašto to njega interesuje, “misli li on da njega niko ne može legitimisati i da li je bio u vojsci”.

“Kada sam krenuo iz zgrade jedan ispektor me pozvao u kancelariju, a kada sam ušao unio mi se u lice, govoreći: “Znaš li ti gdje si došao, sa kim razgovaraš, jesi li ti osuđivan? Da jesi, drugačije bi postupali sa tobom. To je bolje za tebe, jer bi ti kosti polomili, je li ti jasno”. Nakon svake riječi ponavljao bi povišenim tonom “je li ti jasno”. Nakon što me je pitao odakle sam i kada sam odgovorio: iz Nikšića, rekao mi je: “Idi tamo u Župu pa se k***i, sad si slobodan, aj polako”. Po izlasku iz kancelarije, nekoliko pripadnika Interventne jedinice mi se podsmijavalo, a kada sam im kazao da ću se obratiti advokatu, jedan od njih mi je rekao: “Slobodno, paćemo da vidimo ko će da izvuče deblji kraj””, priča Bogavac.

On kaže da ne želi da iko od službenika dobije otkaz, već da se samo skrene pažnja na ophođenje prema građanima.

UP: Postupali po zakonu, tolerantno i pravično

U Upravi policije kažu da su njihovi službenici prema Bogavcu postupili u skladu sa zakonom i pravilnikom.

“Policijski službenici su obavljajući poslove i zadatake iz svoje nadležnosti, na Bulevaru Stanka Dragojevića, u neposrednoj blizini zgrade Vlade, koju policijski službenici ovog Sektora obezbjeđuju jer je štićeni objekat, primijetili nepropisno parkirano vozilo, na mjestu gdje je to zabranjeno, tačnije na autobuskom stajalištu. N.B. je na ovaj način počinio prekršaj o čemu su službenici Sektora obavijestili Dežurnu službu Centra bezbjednosti Podgorica, čija je patrola odmah izašla na lice mjesta i sankcionisala N.B. U primjeni policijskih poslova i ovlašćenja policijski službenici poštuju dostojanstvo, ugled i čast lica prema kojima primjenjuju ovlašćenja, postupajući zakonito, profesionalno, tolerantno i pravično, a tvrdnje o neprimjerenom obraćanju policijskih službenika prema N.B. su, prema utvrđenim činjenicama u konkretnom slučaju, netačne”, kažu u Upravi policije.

Portal Analitika