Društvo

KANA: ,,Delfin“ će svakako biti srušen

Funkcija detaljnog urbanističkog plana je mnogo ozbiljnija od toga da vlasnicima urbanističke parcele pruži savjet ili mogućnost. Tvrdnja da vlasnik parcele apsolutno nije obavezan da je privede namjeni ukoliko ne želi, pokazuje da se primjena plana u tom slučaju razlikuje od primjene svih ostalih detaljnih urbanističkih planova – poručuju arhitekte
KANA: ,,Delfin“ će svakako biti srušen
PobjedaIzvor

Grupa arhitekata okupljena u organizaciji KANA smatra da su ministarstva prosvjete i održivog razvoja i turizima zajedničkim saopštenjem u srijedu potvrdili da će vrtić ,,Delfin“ koji se nalazi kod Centra bezbjednosti biti srušen kada se završi objekat na spornoj lokaciji u centru, te da će se na njegovom mjestu graditi stambena zgrada.

Ta dva Vladina resora objasnila su da je parcela vlasništvo Vlade, a da njome upravlja Ministarstvo prosvjete te da je planskim dokumentom DUP „Topolica I“ data mogućnost rušenja i izgradnje stambenog objekta. Istakli su kako to ne znači i obavezu, jer se podrazumijeva da će vlasnik parcele odlučiti da li će ili ne iskoristiti datu mogućnost.

OBAVEZA

- Uzmimo da je tačno da vlasnik postojećeg vrtića nije u obavezi da taj objekat sruši i da na njegovom mjestu izgradi stambenu zgradu; da u doglednoj budućnosti postojeći vrtić može nesmetano da nastavi da radi. Da bi vrtić mogao da ostane tu gdje jeste i da uspješno služi svrsi, zgrada mora da bude u dovoljno dobrom stanju. To znači da će ta zgrada u dogledno vrijeme morati da bude renovirana, rekonstruisana– makar u određenom obimu, ako ne u potpunosti.

Da bi rekonstrukcija bila sprovedena u skladu sa zakonom, vlasnik mora da prijavi građenje i da dostavi nadležnom organu dokumentaciju pobrojanu u Članu 91. Glavni projekat može dobiti pozitivnu reviziju samo ako je, između ostalog, usklađen sa urbanističko-tehničkim uslovima koji proizilaze iz planskog dokumenta – u ovom slučaju, detaljnog urbanističkog plana „Topolica I“ – kažu iz grupe KANA (Ko ako ne arhitekt).

Međutim, dodaju oni, projekat rekonstrukcije vrtića – u trenutku kada ta rekonstrukcija iz bilo kog razloga bude bila neophodna – ne bi mogao dobiti pozitivnu reviziju, pa samim tim ne bi ni mogao biti izveden u skladu sa zakonom.

- Ostaje nam da zaključimo da će vrtić u svakom slučaju biti srušen, ako to ne uradi vlasnik, a onda će se to desiti zbog dotrajalosti i nemogućnosti rekonstrukcije po važećim propisima i planovima– kažu arhitekte i poručuju da je ,,funkcija detaljnog urbanističkog plana ipak mnogo ozbiljnija od toga da vlasnicima urbanističke parcele pruži savjet ili mogućnost“. Iz ministarstva su saopštili i da „vlasnik parcele apsolutno nije obavezan da parcelu privede namjeni ukoliko ne želi“.

Arhitekte pitaju zašto se primjena plana u tom slučaju razlikuje od primjene svih ostalih detaljnih urbanističkih planova? - Ako nema razlike, znači li to da nijedan vlasnik parcele nije obavezan da svoju parcelu privede namjeni u skladu sa odgovarajućim DUP-om? Ako je tako, čemu nam služe planski dokumenti – pitaju arhitekte grupe KANA. Oni poručuju da površno tumačenje postojećih planova i zakona može izazvati još već štetu u ionako haotičnom sistemu prostornog planiranja u Crnoj Gori.

PROJEKAT

Kamen temeljac za izgradnju vrtića, projekat vrijedan 2,5 miliona eura, postavili su 15. oktobra 2018. godine ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik opštine Dušan Raičević. Tada su počeli protesti koji su obustavljeni nakon što su se predstavnici građana i vlasti dogovorili da se o inicijativi (sakupljeno više od 4.000 potpisa) da se za izgradnju objekta preškolske ustanove traži druga lokacija raspravlja u parlamentu.

Međutim, inicijativa nije dobila potrebnu većinu: 14 odbornika je glasalo za, sedam je bilo protiv i 13 uzdržanih. Pripremni radovi za izgradnju počeli su 17. januara, kada je posječeno oko 80 stabala čempresa starih više od pola vijeka, a kasnije i amfiteatar. Tada su počeli protesti građana. Predstavnici građanske inicijative su podnijeli tužbu Upravnom sudu kojom traže ukidanje rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma kojim je izdata građevinska dozvola za izgradnju vrtića i jaslica.

Radovi nastavljeni, aktivista priveden

Uz asistenciju većeg broja policajaca juče ujutro su na gradilište gdje je planirana izgradnja vrtića između Gimnazije „Niko Rolović“, Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ ušli kamioni i započeto je tamponiranje terena. Aktivisti građanske inicijative, koji se protive gradnji vrtića na tom lokalitetu pokušali su da spriječe ulazak kamiona, ali u tome nijesu uspjeli. Policija je intervenisala i privela Mirzu Kurgaša zbog ometanja službenog lica na dužnosti. On je ubrzo nakon toga pušten po nalogu sudije.

Portal Analitika