Društvo

Lutke povučene iz prodaje

– U popularnim lutkama pronađene su velike količine hemikalije ftalat zbog čega ih je sanitarna inspekcija povukla sa tržišta. Veću količinu hemikalije ftalat, nego što je to dozvoljeno, ima lutka Sweet fashion, čija je šifra YX013. 
Lutke povučene iz prodaje
PobjedaIzvor

- Proizvod čine dvije lutke obučene u haljine svijetlo i tamno plave boje, sa zlatno-smeđom i sivo-bijelom bojom kose. Pakovanje u kartonskoj kutiji sa providnim prednjim dijelom - piše u opisu proizvoda. Kako navode, sporna je i lutka Maša, jer ima 16,8 odsto ftalata po masi, a dozvoljena količina je 0,1 odsto.

- Plastična lutka obučena je u odjeću ljubičaste i bijele boje, sa kosom bež boje i maramom na glavi - piše na portalu potrošač.me. I lutka „Maša i medvjed“ okarakterisana je kao nebezbjedna za upotrebu jer sadrži dvije vrste hemikalija.

- Plastična lutka obučena u haljinu crvene boje, sa crvenom maramom na glavi. Proizvod ima povećan sadržaj bis (2-ethylhexyl) ftalata (DEHP) u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 4,9 odsto po masi) i di-isononyl ftalata (DINP) u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 5,6 odsto po masi) - pojašnjeno je u odjeljku koji se odnosi na opis proizvoda.

Nije sigurna za upotrebu ni plastična lutka Lil surprise obučena u haljinu žuto-ljubičaste boje sa tufnama. - Proizvod ima povećan sadržaj bis (2-ethylhexyl) ftalata (DEHP) u odnosu na propisanu vrjednost (izmjerena vrijednost 14,3 odsto po masi) i di-isononyl ftalata (DINP) u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 4,3 odsto po masi) - navedeno je na portalu. U plastičnoj lutki Beauty pronađeno je 7,0 odsto ftalata po masi, a u lutki Beautiful girl 8,0 odsto ftalata po masi.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban za Pobjedu je prošlog mjeseca pojasnila da se igračke ne kontrolišu na uvozu u Crnu Goru od kada su propisi usklađeni sa evropskim, jer bi to ometalo slobodan protok robe. Navela je da je to razlog što inspektori pojačano kontrolišu tržište i provjeravaju bezbjednost igračaka koje uđu u zemlju.

U pasti pronađena velika količina bora

Sanitarno-zdravstvena inspekcija pronašla je i magičnu pastu „squshy“ koja nije bezbjedna za upotrebu zbog hemijskog rizika. Istakli su da je uvezena iz Italije i da je bar kod proizvoda 9772499672945. - Proizvod sadrži povećanu koncentraciju bora od maksimalno dozvoljene (izmjerena vrijednost 1948 mg/kg) - navedeno je u opisu proizvoda.

Naveli su da je robna marka proizvoda „Diramix“. - Magična pasta zelene boje se nalazi u providnoj, okrugloj kutiji od tvrde plastike, na prednjoj strani je naljepnica zelene boje sa nazivom proizvoda - piše na portalu potrošač.me.

Portal Analitika