Svijet

SAD: Najmanje 12 žrtava ledenog talasa

Ledeni talas, koji je pogodio američki srednji zapad i donio rekordno niske temperature, odnio je 12 života, a danas se proširio i na sjeveroistočni dio Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
SAD: Najmanje 12 žrtava ledenog talasa
Agencije / Portal AnalitikaIzvor

Mediji javljaju da su pojedini stanovnici tog područja poginuli u saobraćajnim nesrećama povezanim sa vremenskim neprilikama, dok su neki smrzli na niskim temperaturama.

Temperature su se u pojedinim oblastima spustile i na 34 stepena ispod nule, a meteorolozi za vikend prognoziraju toplije vrijeme.

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe, Endrju Orison, rekao je za Rojters da su u jutarnjim satima temperature širom srednjeg zapada među najnižim.

U djelovima Ilinoisa u četvrtak je bilo 36 stepeni Celzijusa ispod nule, u djelovima Sjeverne Dakote minus 30, a u Minesoti i djelovima Mičigena 29 stepeni ispod nule.

Škole u djelovima Viskonsina, Minesote, Mičigena, Ilinoisa i Ajove su i dalje zatvorene.

Ledeni talas zahvatio je i Masačusets, Njujork, Pensilvaniju i prijestonicu Vašington.

Izuzetno je hladno i u djelovima juga, Kentakiju, Tenesiju i djelovima Džordžije.

U srijedu su širom srednjeg zapada oboreni rekordi kada je riječ o niskim temperaturama, a najniža je bila u Minesoti, čak 44 stepena ispod nule.

Zvaničnici su saopštili da su u 85 odsto SAD zabilježene temperature ispod nule.

Polarni talas izazvao je stotine saobraćajnih nesreća, dok je u četvrtak ujutro više od 2,5 hiljada letova bilo otkazano, a najmanje 3,5 hiljada odloženo, i to uglavnom sa aerodroma u Čikagu.

Poslednji, slični ledeni talas na srednjem zapadu i sjeveroistoku zabilčježen je prije više od 20 godina.

Portal Analitika