Politika

Lekić: Prekinuto čitanje stava EU o aktuelnim aferama

Poslanik Demosa Miodrag Lekić saopštio je da je sjednica Odbora za međunarodnu odnose danas naglo prekinuta kada je ambasador Rumunije, koja predsjedava Evropskom unijom (EU), Ferdinad Nađi namjeravao da pročita stav Unije povodom aktuelnih afera u Crnoj Gori.

Lekić: Prekinuto čitanje stava EU o aktuelnim aferama
Mina /Portal AnalitikaIzvor

Lekić je kazao da su sjednicu prekinuli predsjednik Odbora Andrija Nikolić i slovenčki ambasador, Mitja Močnik.

Kako je rekao, tokom sastanka, kojem su prisustvovali ambasadori zemalja članica EU, više puta je pokrenuo pitanje razmjene mišljenja o posljedicama aktuelnih korupcionaških afera i na pad međunarodnog kredibiliteta Crne Gore.

Lekić je kazao da je pokrenuo i pitanje dinamike procesa integracije, pri tom poštujući pravo diplomatskih predstavnika na opreznost u iznošenju stavova njihovih zemalja.

„Uprkos nastojanjima predsjedavajućeg, poslanika Demokratske partije socijalista, da usmjeri rad Odbora u samo jednom tehničkom pravcu, organizovanje konferencije mladih zemalja EU, smatrao sam da tema integracija bez osvrta na aktuelni trenutak zemlje rizikuje da bude tretirana na apstraktan način, što sam i saopštio tokom sastanka“, naveo je Lekić.

Lekić je kazao da ne namjerava da komentarišem nastupe Močnika i Nikolića koji su naglo prekinuli sjednicu u trenutku otvaranja značajne teme, i to, kako je naveo, na nekolegijalan način prema rumunskom ambasadoru koji je počeo da čita saopštenje EU.

Ipak, kako je rekao, ne može da ne iskaže iznenađenje gestom i obrazloženjem slovenačkog ambasadora „da više nema vremena, jer nekud žuri“, što je označilo kraj sjednice i prekid čitanja stava EU.

„Priznajem da u ovom neuobičajenom gestu teško mogu da prepoznam zemlju koju predstavlja ambasador imajući u vidu da je Slovenija sa velikim uspjehom i na našu radost odavno usvojila visoke demokratske, vrijednosne i diplomatske standarde EU“, zaključio je Lekić. 

Portal Analitika