Politika

URA: Hajka na Abazovića dokaz panike vlasti

Povodom pisanja medija da je predsjednik URA-e Dritan Abazović izjavio da su "Skenderbegovi roditelji bili Srbi", reagovali su iz tog građanskog pokreta. 
URA: Hajka na Abazovića dokaz panike vlasti
Portal AnalitikaIzvor

"Impresivno je koliko je intezivno praćenje rada Dritana Abazovića i Građanskog pokreta URA ovih dana od kavzimedija, lažnih portala i nazovinovinara koji u slobodnim interpretacijma svojstvenim taboidnom i estradnom novinarstvu prikazuju ono čega nema. No, dobro to ipak znači da je na dobrom putu u idejama zbog kojih smo u politici i kojih ćemo se držati do kraja svog političkog djelovanja.

I malo upućeniji u crnogorsku političku scenu znaju za politički i ljudski profil Dritana Abazovića. Znaju da je građanski i evropski orjentisana ličnost koja ne poznaje nikakve podjele među ljudima po bilo kojoj nacionalnoj, vjerskoj ili drugoj pripadnosti. Jedina podjela koju često apostrofira je na kriminalce koji su trenutno na vlasti i poštene ljude i građane koji su na drugoj strani.

Dritan Abazović nikada neće iznositi informacije od kojih očekuje da se moraju dopasti svima, već samo činjenice, često iskazane i kroz dozu ironije i sarkazma, kao i u konkretnom slučaju vezano za odgovor na pitanje novinara u emisiji", navode u saopštenju. 

Sarkazam se, kako se dodaje, ogledao u relativizaciji nastojanja da se fokus emisije okrene ka nacionalnim temama.

"Pa se jasno vidi kako Abazović uz osmjeh kaže “i otac”, što jasno upućuje na podsmijavanje upornim insistiranjima novinara. I ako prihavatamo da to mnogi neće razumjeti (da su greške moguće i da treba ponekad biti jasniji u objašnjenjima), ili će se praviti da ne razumiju, kako bi imali materijala za navodnu diskreditaciju.

Nazovimediji i kvazinovinari, instrumentalizovani od strane raznih ljudi, kojima su pomiriteljske, građanske i kosmopolitske ideje „skandal nad skandalima“ mogu od svake izjave napisati angažovani tekst i propagandu. Ali ni to neće udaljiti predsjednika URA od onoga zbog čega je prepoznat i toliko cijenjen u crnogorskoj javnosti", navodi se u saopštenju. 

Jasni su i uočljivi pokušaji da se ovih dana URA prikaže kao stranka koja ima tijesnu vezu sa nacionalističkim strujama iz DF-a kako bi se ubacila u brlog i isprljala njena jasna ideja i namjera, dodaju iz stranke. 

"Evidantan je strah od širenja građanske profilacije URE koja sve više dobija na snazi.

Dritan Abazović će uvijek i u bilo kom trenutku moći da stane pred crnogorsku javnost i svakog pogleda u oči, moći će da gostuje na bilo kom mediju bez unaprijed pripremljenih pitanja. I da da odgovor na sve jer nema balast i teret prošlosti i nema bojazan da će ga ljudi na ulici vrijeđati ili mu skandirati iz opravdanih razloga.

Na kraju, živio Skenderbeg, najveći narodni heroj Albanaca ali i heroj Crnogoraca, Srba, Makedonaca i svih onih koji ga osjećaju svojim. Radi se o pomiriteljskoj istorijskoj ličnosti. To svojstvo niko i nikada mu ne može uzeti. A ponajmanje skandal majstori u novinarstvu. Živjele pomiriteljske, napredne i evropske ideje, ideje kosmopolitizma i ideje slobode zbog kojih je i sam Skenderbeg žrtvovao život. Dolje lopovi, kriminalci, sitne duše i prevaranti", navodi se u saopštenju. 

Portal Analitika