Društvo

Pažin: CG prednjači u blagovremenom izvršenju presuda Suda za ljudska prava

Crna Gora prednjači u blagovremenom izvršenju presuda Suda za ljudska prava. Sa tako odgovornim pristupom treba nastaviti, ali je istovremeno potrebno jačanje nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava, izjavio je vicepremijer i ministar pravde Zoran Pažin na otvaranju regionalne konferencije “Obaveza izvršenja odluka Evropskog suda za ljudska prava” koja se održava u Podgorici.  
Pažin: CG prednjači u blagovremenom izvršenju presuda Suda za ljudska prava
S. G.
S. G.Autor
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da su Statutom Savjeta Evrope vladavina prava, ljudska prava i slobode i istinska demokratija utemeljene kao ključne vrijednosti.  

“Ipak, ove vrijednosti svele bi se na puku političku konotaciju da nije Konvencije o ljudskim pravima. Takođe, treba reći da nijedna presuda suda u Strazburu nije na štetu Crne Gore- naprotiv, one nam daju smjernice kako treba uspostaviti pravni poredak”, naveo je Pažin.

Predsjednik Ustavnog suda Crne Gore Dragoljub Drašković istakao je da presude suda u Strazburu obavezuju sve institucije sistema, te da evropska Konvencija treba da bude u potpunosti implementirana u pravni poredak.

“Svaka država mora garantovati prava i slobode definisane konvencijom. Ustavni sud je posljednja instance za zaštitu povrijeđenih prava prije obraćanja Evropskom sudu u Strazburu. Građani Crne Gore opravdano očekuju da će država i institucije dati doprinos u očuvanju garantovanih prava i sloboda”, naveo je Drašković.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica podsjetila je da je analiza izvršenja presuda suda u Strazburu predstavljena krajem prošle godine.

“Ukazano je na uočene nedostatke i njihov uticaj na domaću pravnu praksu. Postupak izvršenja presuda prepoznali smo kao poseban izazov”, kazala je Medenica.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković podvukao je da ohrabruje činjenica da Crna Gora ne pripada državama koje su pod posebnim nadzorom što se tiče izvršenja odluka Evropskog suda.

“Izvršenje sudskih odluka ne treba posmatrati kao silom nametnutu volju. Naprotiv- pravda i pravičnost pripadaju kodu savremenog čovjeka. Naš zadatak je da, kao država, nađemo mehanizme za njihovo sprovođenje u praksi”, rekao je Stanković.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da EU finansira projekat usmjeren na jačenje sudske prakse za ljudska prava na nacionalnom nivou.

“Iznos od 700 hiljada eurq usmjeren je na aktivnosti koje će osnažiti sudije, tužioce i advokate u boljoj primjeni standarda vezanih za ljudska prava u svakodnevnom radu”, ocijenio je Orav.

Kako je rekao, u Izvještaju je primjećeno da je Crna Gora nastavila da pokazuje dobar nivo saradnje sa Evropskim sudom za ljudska prava.

“Sveukupna svijest institucija i pravosuđa o pravima koja štiti Evropska konvencija o ljudskim pravina je povećana ali i dalje je potrebno poboljšati primjenu u svakodnevnoj praksi tih presuda kao i kvalitet obrazloženja”, poručio je Orav.

On je kazao da nedjelotvorne istrage i neobezbjeđivanje pravovremenog pristupa pravdi ugražava živote ljudi.

Orav je istakao da podrivanje nezavisnosti tužilaštva i sudstva ugrožava prava građana i time pravo na život.

“Primjena prava treba da spriječi vladavinu jačeg. Vi ste ti koji će obezbijediti da se prava, pravda i jednakost u praksi ostvaraju kroz nezavisno pravosuđe, obezbjeđujući jednakost svih pred pravosudnim organima”, zaključio je Orav.

 

Portal Analitika