Svijet

SAD zabranile izvoz nafte Madurovom režimu

Cijene nafte porasle su u utorak oko jedan posto nakon što je SAD zabranio uvoz nafte od venezuelanske državne naftne kompanije PDVSA. 
SAD zabranile izvoz nafte Madurovom režimu
Poslovni dnevnikIzvor

SAD je glavno tržište za venecuelansku naftu, pa ovim potezom američka administracija pokušava pojačati pritisak na režim Nikolasa Madura te ojačati opozicionom lideru i samoproglašenom predsjedniku Huanu Gvaidu konsolidaciju vlasti. Nikolas Maduro optužio je Ameriku da Venecueli želi oteti kompaniju Citgo Petroleum koja je američka filijala državne PDVSA. Naime, u sklopu sankcija zamrznuta je sva imovina venecuelanske kompanije na teritoriju SAD-a.

Huan Gvaido naredio je kongresu pokretanje postupka imenovanja novih članova upravnih odbora PDVSA-a i Citgoa. Njegovi savjetnici ga požuruju da preuzme kontrolu nad Citgoom, najvrijednijom imovinom Venecuele u inozemstvu, prije nego zbog neplaćanja obveznica polovina komapnije padne u ruke kreditora. Iako je Madurov režim zaprijetio SAD-u odmazdom, za sada je sve ostalo samo na riječima.

Nakon objave uvođenja sankcija PDVSA je zatražio od kupaca čiji tankeri čekaju na utovar sirove nafte za prijevoz prema američkim lukama plaćanje tereta unaprijed. Gubitak naftnih prihoda od Amerike zasigurno će dodatno zakomplikovati ekonomsku situaciju u zemlji koja grca u hiperinflaciji i sveopštoj gladi.

Portal Analitika