Abiznis

Stečaj u Vektri Jakić, u Vodovodu u Ulcinju, Komunalnom Berane...

U 1.200 firmi kojima su ukinuta rješenja o reprogramu poreskog duga i u kojima će biti iniciran stečaj zaposleno 1.300 radnika.
 Stečaj u Vektri Jakić, u Vodovodu u Ulcinju, Komunalnom Berane...
PobjedaIzvor

Poreska uprava je do sada ukinula 1.500 rješenja o reprogramu poreskog duga čija vrijednost je 50 miliona eura. Prethodnih 15 dana predato je 159 predloga za stečaj Privrednom sudu, sa deset miliona eura poreskog duga. Tokom godine će u stečaj poći između hiljadu i dvije hiljade firmi.

Među firmama u kojima je PU ukinula rješenje o reprogramu su najveći dužnici kao što su ,,Vektra Jakić“ i ,,Vektra Montenegro“ .

„To znači da u 98 odsto slučajeva izvršni direktori tih firmi ni sebi nijesu plaćali poreze i doprinose i tim poslali poruku da nijesu za biznis i da je bolje da sjede kući. Takvo ponašanje Poreska uprava neće tolerisati. Za biznismene i direktore koji ne mogu da posluju će, kroz ove naše aktivnosti, biti definitivno kraj“, poručio je juče na konferenciji za novinare direktor Miomir M.Mugoša.

Naveo je da je Poreska uprava odlučna da natjera opštine da odgovorno upravljaju lokalnim finansijama i da budu finansijski održive, na čemu insistira i MMF. - Ulcinjskim preduzećima Vodovod i Čistoća smo blokirali žiro račune na puni iznos višemilionskog poreskog duga, što znači da će i tamo biti iniciran stečaj, kao i u Komunalnom Berane, Čistoći Pljevlja, koja sa 40 hiljada stanovnika ima šest komunalnih preduzeća, a Šangaj sa 22 miliona dva preduzeća - kazao je Mugoša i dodao da PU ne može uvesti stečaj u opštinu, ali može blokirati njen žiro račun.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika