Svijet

Islamska država ima još hiljade boraca

Ekstremistička grupa Islamska država ima i dalje hiljade boraca u Iraku i Siriji, rekao je šef američke obavještajne službe, Den Kouts (Dan Coats).
Islamska država ima još hiljade boraca
MinaIzvor

On je u Izvještaju predatom američkom Kongresu posvećenom prijetnjama sa kojima bi SAD mogao da bude suočen, naveo da grupa i dalje ima osam ogranaka.

„Imaju više od desetak mreža i hiljade pristalica raširenih širom svijeta, uprkos znatnim gubicima kada je riječ o vođama i teritorijama“, dodao je Kouts, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump) je krajem prošle godine objavio da namjerava da povuče oko dvije hiljade američkih vojnika raspoređenih na sjeveru Sirije, ocjenivši da je "Islamska država" u velikoj mjeri pobjeđena.

Radi se uglavnom o specijalnim snagama prisutnim radi borbe protiv "Islamske države" i obučavanja lokalnih snaga u zonama vraćenim nazad od ekstremista.

Tramp je ocijenio da je Islamska država praktično nestala.

Iako se samoproklamovan "kalifat" "Islamske države" iz 2014. raspao posle više ofanziva, ta ekstremistička organizacija ima i dalje neka uporišta i sposobna je da sprovodi ubilačke napade u Siriji i širom svijeta.

Portal Analitika