Svijet

Učinićemo sve da zaštitimo režim u Venecueli

Govoreći o venecuelanskoj krizi, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio da SAD i njeni saveznici žele da konfiskuju venecuelanska državna dobra koristeći pritisak.
Učinićemo sve da zaštitimo režim u Venecueli
Portal AnalitikaIzvor

On je, tokom konferencije za medije, istakao da će Moskva učiniti sve što je u njenoj moći kako bi podržala legalnu vlast u Karakasu, a papir koji je u ruci držao Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, na kom piše "5.000 vojnika u Kolumbiju" ocijenio je kao otvoren poziv na intervenciju u Venecueli.

"Sjedinjene Američke Države i njihovi najbliži saveznici stvaraju najozbiljnije prepreke za mogućnost međunarodne pomoći u rješavanju krize u Venezueli", izjavio je Sergej Lavrov u utorak.

Prema njegovim riječima, venecuelanska opozicija je instruisana i pod jakim je uticajem zapada, prenio je Sputnjik internešenel.

Podsjetimo, venecuelanska kriza nastala je nakon što je predsjednik nacionalne skupštine, inače jedinog tijela pod kontrolom opozicije, Huan Gvaido proglasio sebe za predsjednika, na jednom od mnogobroujnih protesta protiv aktuelnog lidera Venecuele Nikolasa Madura.

Iza Gvaida odmah je stao Vašington, kao i brojne latinoameričke zemlje, zbog čeka Moskva,smatra da iza cjelokupne pobune stoje SAD.

I Maduro tvrdi da je riječ o državnom udaru, orkestriranom iz Vašingtona, pa je danas još jednom izjavio da prekida diplomatske odnose sa Vašingtonom, uz naredbu američkim diplomatama da napuste Venecuelu. Takođe, predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu obratio se na engleskom: “Dalje ruke od Venecuele“.

Portal Analitika