Društvo

Stanković: Pogled u bolju budućnost zahtijeva da ratni zločini budu do kraja istraženi

Od prvih istočnjačkih despotija pa do danas, jedna od najznačajnijih determinanti prava je vrijeme. Generacija kojoj ja pripadam ali i mnoge mlađe, nisu mogle naslutiti da će se baviti istraživanjem i kažnjavanjem ratnih zločina učinjenih na teritorijama bivše Jugoslavije. Pogled u bolju budućnost zahtijeva da ratni zločini budu do kraja istraženi a učinioci budu izvedeni pred licem pravde - kazao je Vrhovni državni tužilac Crne Gore, Ivica Stanković, nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Kancelarije tužioca Mehanizma pri UN-u i VDTCG.
Stanković: Pogled u bolju budućnost zahtijeva da ratni zločini budu do kraja istraženi
Portal AnalitikaIzvor

''Pravosudno suočavanje sa ratnim zločinima i njihov krivično pravni tretman susreću se sa brojnim specifičnostima koje potiču iz posebnih karakteristika ovih krivičnih djela. Kažnjavanje za ratne zločine nosi u sebi duboke implikacije šireg društvenog karaktera te predstavlja indikator demokratskih kapaciteta i vladavine prava u svim državama koje su suočene sa ovim problemom. Nažalost svjedoci smo da su devedesetih godina prošlog vijeka na prostorima bivše Jugoslavije trajali sukobi u kojima su od strane pojedinaca učinjena krivična djela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava što je rezultiralo i teškim povredama Ženevske konvencije sa dodatnim protokolima'', kazao je Stanković.

Kako je naglasio, svi razumijemo da je procesuiranje i kažnjavanje učinilaca ovih krivičnih djela, specifičan, složen i dugotrajan proces.

''Istovremeno to je zadatak o čijim rezultatima će svjedočiti pokoljenja. Samo suđenja učiniocima najtežih međunarodnih zločina mogu na odlučujući način da pomognu društvima da ostave period sukoba iza sebe kao i prevenciji takvih krivičnih djela. Upravo na to upućuje i potpisivanje današnjeg memoranduma o razumijevanju sa međunarodnih rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, čiji je cilj da tužilaštvo Mehanizma obezbjeđuje informacije, materijale, dokaze i drugu pomoć koju SDTCG bude tražilo u svrhu izviđaja, istrage i sudskih postupaka u vezi sa teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava učinjenim na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine'', istakao je Stanković.

potpisivanje-memoranduma-3

On dodaje, da potpisivanjem ovog memoranduma državno tužilaštvo CG ne započinje po prvi put saradnju sa ovim tijelom već na temeljima dokumenta o saradnji iz 2007. godine, nastavlja pravnu i moralnu obavezu permanentnog istraživanja ratnih zločina i privođenja pravdi učinilaca ovih krivičnih djela uz podršku najpozvanijeg međunarodnog partnera.

''Kao VDTCG i ovom prilikom poručujem da istraživanje i procesuiranje ratnih zločina neće imati alternativu te da će Tužilaštvo permanento goniti učinioce ovih krivičnih djela. U prilog tome govori i činjenica da se sada u SDT-u u fazi izviđaja nalaze četiri predmeta u kojima se prikupljaju podaci i dokazi koji se odnose na događaje koji su se desili na teritoriji Kosova, Hrvatske, BiH u toku 1991. i 1992. godine. Predmeti se vode u pravcu utvrđivanja da li je i od strane kojih lica učinjeno krivično djelo ratnog zločina. Donošenjem strategije za istraživanje ratnih zločina, Tužilaštvo Crne Gore dodatno se obavezalo da će usmjeriti fokus na identifikaciju događaja vezanih za ratne zločine i identifikaciju crnogorskih državljana koji su možda učestvovali u tim događajima'', naveo je Stanković.

Stanković ističe da dokument koji su danas potpisali značajan je iz najmanje tri razloga:

potpisivanje-memoranduma-2

''Prvo - još jednom potvrđujemo da je kažnjavanje ratnih zločina neophodnost koja je u Crnoj Gori prihvaćena kao akcija civilizacijskog obračuna sa ratnim zločinima kao kriminalnim fenomenom dalekosežnog društvenog značaja, a ne kao neminovnost koju nameće spoljnopolitička konscilacija i aspiracija Crne Gore prema EU. Naš zadatak je da se bavimo ovim problemom. 

Drugo - ovim dokumentom omogućava se nastavak saradnje između dva tužilaštva koji obezbjeđuje bolju efikasnost ali i ekonomičnost postupka budući da je nadležnom crnogorskom tužilaštvu omogućen internetski pristup određenim dokumentima putem sistema za elektronsko objelodaljivanje.

Treće - na širem planu posmatrano značaj ovog dokumenta se ogleda u tome što kao država istovremeno stvaramo pretpostavke za postizanje drugih značajnih društvenih ciljeva kao što je unaprjeđenje funkcionalnosti i efikasnosti pravosuđa Crne Gore i njeno napredovanje u procesu integracije u EU'', zaključio je Stanković.

Tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivični sud pri Ujedinjenim nacijama (UN), Serž Bramerc kazao je da su mnogi počinioci ratnih zločina ostali nepoznati, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

''Zadovoljstvo nam je što omogućavate da našu saradnju unaprijedimo, i što ćete kroz pristupa elektronskoj dokumentaciji imati direktan pristup milionima stranica. To znači i da ćete moći direktno da komunicirate sa nama, jer postoje materijali na kojima mi i dalje radimo, a neki od tih slučajeva još nijesu spremni da se prebace na nacionalni nivo'', naveo je Bramerc.

Prema njegovim riječima, mnoge žrtve čekaju na to da se počinioci zločina privedu pravdi.

''Vjerujemo da vaš i naš tim u Hagu zajedno mogu da ubrzaju ovaj proces i da dovedu počinioce pred pravdu'', dodao je Bramerc.

On je kazao da Memorandum podrazumijeva razmjenu znanja, iskustava, kao i organizovanje obuka u izgradnji kapaciteta.

''Tužilac je jak samo onoliko koliko je njegov tim jak, i budite uvjereni da ćemo uraditi sve što je potrebno kako bismo bili najuspješniji i najbolji'', zaključio je Bramerc. 

Na preskonferenciji su uskraćena pitanja

Portal Analitika