Politika

Đenero: Tramp više nema ni ljude ni strategiju za Balkan

Ni ovaj odlazak neće promijeniti mnogo. Trampova administracija je izgubila značenje kao tim koji priprema političke odluke zasnovane na ekspertizi. Američkog predsjednika ne zanima stručno mišljenje i proizvod toga je potpuno nepredvidljiva spoljna politika - kaže Đenero
Đenero: Tramp više nema ni ljude ni strategiju za Balkan
PobjedaIzvor

Stejt department je izgubio svoju snagu i ostavka za ostavkom dovodi do toga da američki predsjednik više nema ni ljude ni strategiju za ovaj dio Evrope - kaže za Pobjedu Davor Đenero komentarišući ostavku pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu Vesa Mičela. - Ni ovaj odlazak neće promijeniti mnogo.

Trampova administracija je izgubila značenje kao tim koji priprema političke odluke zasnovane na ekspertizi. Američkog predsjednika ne zanima stručno mišljenje i proizvod toga je potpuno nepredvidljiva spoljna politika - kaže Đenero.

SJAJNE DIPLOMATE

Ističe da su najveći problemi nastali za Balkan kada je otišao Brajan Hojt Ji. - On jeste bio stepenicu ispod Mičela, ali je vrhunski poznavao region i bio jedan od ako ne i najbolji američki diplomata. Njegovim odlaskom fokus na Zapadni Balkan je potpuno nestao. Takođe, otišla je Viktorija Nuland i sada dolazite u situaciju da Stejt department nema ni strategiju, a ni ljude koji su se veoma stručno bavili problemima ovog prostora. Američki predsjednik poslove obavlja mimo procedura i sve je u takvom haosu da se sada praktično ne može predvidjeti nijedna odluka SAD -kaže Đenero.

PRIJATELJ EVROPE

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel podnio je ostavku 14 mjeseci poslije dolaska na tu dužnost. Američko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da će Mičel napustiti dužnost polovinom februara.

Portparol Stejt departmenta Robert Paladino izjavio je da je Mičel ,,vrijedan i efikasan“ kao i ,,dobar prijatelj američkih saveznika i partnera u Evropi“. Mičel je postavljen na dužnost u oktobru 2017. godine dok je šef diplomatije bio Reks Tilerson.

Prije Mičela, tu funkciju je obavljala Viktorija Nuland. AP ocjenjuje da ostavka glavnog američkog diplomate za Evropu predstavlja udarac naporima za stabilizovanje poljuljanih veza administracije američkog predsjednika Donalda Trampa s evropskim partnerima usljed nedoumica oko njegove posvećenosti transatlantskom savezništvu. - Ves je uradio izuzetan posao kao pomoćnik državnog sekretara. Cijenio sam njegove savjete i mudrost za vrijeme dok je vodio naš tim zadužen za Evropu u ovoj administraciji - poručio je šef Stejt departmenta Majk Pompeo.

MAKEDONIJA

Navodi se da je Mičel ,,Vašington postu“, listu koji je prvi izvijestio o njegovom odlasku sa funkcije, izjavio da odlazi iz porodičnih razloga, prije svega da bi provodio više vremena sa dvoje male djece, a ne zbog neslaganja sa politikom Trampove administracije.

U pismu u kojem obrazlaže ostavku, Mičel je naveo da je ponosan na diplomatske napore na održanju transatlantskog jedinstva oko sankcija protiv Rusije, obezbjeđivanja puštanja na slobodu američkog sveštenika Endrjua Bransona iz Turske i podršku SAD za rješavanje spora između Grčke i Makedonije oko imena ove bivše jugoslovenske republike. U pismu u koje je Rojters imao uvid, Mičel je naveo da je pomogao u izradi evropske strategije Trampove administracije i reorganizaciji Evropskog biroa Stejt departmenta.

Portal Analitika