Crna hronika

Komisija tuži tužilaštvo zbog zataškavanja

Više državno tužilaštvo u Podgorici odbilo je zahtjev Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, koja je tražila da tužiteljka Suzana Milić prisustvuje sjednici tog tijela i u neposrednoj komunikaciji ih upozna sa konkretnim rezultatima istrage u slučaju pokušaja ubistva novinarke „Vijesti” Olivere Lakić
Foto: Dan
Foto: Dan
Dan Izvor

U odgovoru na zahtjev Komisije, iz tužilaštva su naveli da smatraju da je bespredmetno zakazivanje sjednice na kojoj bi prisustvovala državna tužiteljka. Nakon ovakvog odgovora tužilaštva, iz Komisije su najavili da će podnijeti krivičnu prijavu. 

Predsjednik Komisije za istragu napada na novinare i imovinu medija i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika „Dana” Nikola Marković ogorčen je i frapiran novim opstrukcijama koje Komisija doživljava od Vrhovnog državnog tužilaštva i postupajućih tužilaca. To je, kako kaže, posebno zabrinjavajuće jer se radi o jednom od najtežih slučajeva, a to je pokušaj ubistva Olivere Lakić.

Marković objašnjava da je Komisija računajući koliko je pomenuti slučaj težak i značajan za cjelokupno društvo, odlučila da čitavu jednu sjednicu posveti tom slučaju kako bi se do detalja upoznali s tokom istrage.

– Međutim, prije neki dan kao predsjednik Komisije dobio sam dopis tužiteljke Lepe Medenice, koja me obavještava da smatra da je bespredmetno da tužilac koji vodi istragu u ovom slučaju prisustvuje sjednici Komisije i da nam odgovore. To je samo nastavak frapantnog i skandaloznog ponašanja tužilaštva koje je prestalo da nam dostavlja spise predmeta i neophodnu dokumentaciju za naš rad. Čim smo u Komisiji počeli da postavljamo nezgodna pitanja i da otkrivamo nelogičnosti u istrazi, a prije svega je to radio naš kolega Mihailo Jovović, koji je zadužen u ime Komisije da se detaljno bavi tim slučajem, tužilaštvo je odlučilo da promijeni praksu i da, poslije šest i nešto godina postojanja Komisije, prestane da nam dostavlja dokumentaciju, tvrdeći da je nezakonito da mi kao Komisija imamo spise predmeta – objašnjava Marković.

Ocjenjuje da ako su u proteklom periodu dostavljali dokumentaciju za sve slučajeve, počevši od istrage za ubistvo glavnog i odgovornog urednika „Dana” Duška Jovanovića, pa do napada na redakciju „Vijesti” i napada na Oliveru Lakić, postavlja se pitanje kako je moguće da se tužilaštvo poslije šest godina sjetilo da im na nezakonit način dostavlja dokumentaciju.

– Naravno, i laiku je jasno da se ne radi ni o kakvim nezakonitostima, već o potrebi tužilaštva da štiti nekoga do koga je došlo u istrazi ili ono, što je prema mom mišljenju vjerovatnije, da tužilaštvo sakriva svoju nesposobnost i svoj nerad nedostavljanjem dokumentacije i odbijanjem da tužiteljka prisustvuje sjednici gdje bismo mogli da je ispitamo do detalja šta je to urađeno i kako – izjavio je Marković.

Nikola Marković smatra da je ovakvim potezom tužilaštvo jasno stavilo do znanja da ne samo da nema u našim državnim institucijama profesionalnih kapaciteta da se kvalitetno vode istrage, već je jasno stavilo do znanja da nema političke volje i da oni nisu nezavisni u svom radu već da su prije svega partijsko tijelo.

– Zbog svega toga predložiću na prvoj narednoj sjednici Komisije da mi kao Komisija, ili ja kao predsjednik uz saglasnost ostalih članova, podnesem krivičnu prijavu protiv nadležnih u tužilaštvu, jer ako je sad nezakonito da nam daju dokumentaciju, kako je bilo zakonito ranije? Dakle, ili u jednom ili u drugom slučaju, tužilaštvo je kršilo zakon. Kao predsjednik Komisije, a siguran sam i ostali članovi ovog tijela, nemam nikakvih podataka da ima bilo kakvog napretka u istrazi. Znamo da su saslušana neka lica, i to u svojstvu građana, ali pomena o nalogodavcima i izvršiocima konkretno ovog gnusnog čina, mi kao Komisija nemamo, a mislim da ga nema ni tužilaštvo. I brojna su tu pitanja otvorena o načinu kako neprofesionalno radi tužilaštvo – o tome kako je pregledano lice mjesta, pa do čuvenog famoznog metka i kalibra – zaključio je Marković.

Član Komisije Mihailo Jovović kaže za „Dan” da je ovaj potez tužilaštava u suprotnosti s njihovim dosadašnjim radnjama, jer su do sada dostavljali sve podatke i izvještaje, čak i za istrage koje su bile u toku. On navodi da je istina da je i tada bilo otpora, ali da sada u slučaju Olivere Lakić daju samo informacije koga su saslušali, šta su radili, ali detalja nema.

– Zato smo tražili da tužilac dođe i na sjednici nam da detalje. Mi, inače, kao Komisija imamo pravo i da čujemo tajne podatke, kao i najveći funkcioneri u državi. Međutim, dobili smo dopis da su nam oni sve dali, iako nijesu. Oni nam ne daju podatke jer nemaju ništa. Čitava istraga traje mjesecima, a oni nemaju ništa i ako bi došli da kažu da nemaju ništa to bi podrazumijevalo i posledice za te tužioce. Mi znamo da su vrlo slabo radili, a ako bi se to potvrdilo na sjednici, to bi postalo javno i povuklo bi posledice – naglasio je Jovović, dodajući da se tužilaštvo do sada moglo pohvaliti samo sumnjama, a ne sa nekim konkretnim rezultatom.

Bespredmetno im zakazivanje sjednice

– Vašim aktom broj 148 tražili ste da vam se obezbijedi prisustvo tužiteljke Suzane Milić, koja vodi istragu u slučaju ranjavanja novinarke „Vijesti” Olivere Lakić, na sjednici Komisije, a radi pružanja informacija i pojašnjenja u konkretnom predmetu. Međutim, kako vam je poznato u navedenom predmetu, koji je još u toku, više puta smo vas informisali o svim do sada preduzetim radnjama, tako da je u konkretnom slučaju bespredmetno zakazivanje sjednice na kojoj bi prisustvovala državna tužiteljka kao obrađivač predmeta radi pružanja informacija o istom, imajući u vidu da je vaša Komisija ostvarila potpunu saradnju s organima nadležnim za vođenje istrage preko državne tužiteljke, koja je određena kao kontakt osoba za komunikaciju i izvještavanje Komisije, s obzirom na to da su sve informacije o dosadašnjem postupanju i preduzetim radnjama u predmetu već dostavljene – piše u dopisu tužilaštva Komisiji, koji je potpisala državna tužiteljka Lepa Medenica.

Portal Analitika