Društvo

U sobama i duplo više korisnika nego što je to standard

Nemoćni da riješe problem smještaja svojih korisnika u ustanovi „Komanski most“, gdje se od septembra adaptiraju paviljoni i ostale prostorije, u upravi su bili prinuđeni da naruše evropski standard i da u sobe umjesto četvoro, smjeste čak i po osmoro klijenata. Direktor ustanove Vaselj Dušaj ispričao je za Pobjedu da su na sve načine pokušali da ne dođu u ovakvu situaciju, ali da na kraju nijesu imali izbora.
U sobama i duplo više korisnika nego što je to standard
PobjedaIzvor

Kazao je da, na primjer, nijesu smjeli da ih smjeste u Dom „Mladost“ u Bijeloj jer bi inspekcija odmah reagovala, zato što norme to ne dozvoljavaju.

 - Lakše bi nam bilo da smo ih smjestili u dom starih u Risnu ili u Bijelom Polju, no to nije bilo moguće. Tamo su zdravi ljudi i plaćaju boravak 500 - 600 eura. Zamislite da mu iz „Komanskog mosta“ smjestite nekog koji bi vikao po cijelu noć… Gdje da ih smjestimo... U neku kasarnu, školu, bolnicu… - pita on.

BEZ PRISTANKA

Ispričao je i da su svoje stanare privremeno pokušali da zbrinu kod njihovih porodica ili staratelja, ali bezuspješno.

- Telefonom sam ih zvao i čak sam ponudio da im dam 250 eura koliko dobijamo od Ministarstva rada po korisniku… Prijedlog je prihvatila samo jedna majka sa Konika koja je uzela kćerku na dva mjeseca i vratila je… Ostali roditelji su rekli: ,,Ne možemo“. Razumijem. Nijesmo nikome zamjerili – rekao je on. Nemajući kud, tražili su saglasnost od Ministarstva rada i socijalnog staranja da korisnici privremeno budu smješteni u sobe u većim grupama. Iako je, prema njegovim riječima, zbog toga u ustanovi nastupilo vanredno stanje, nijesu do sada zabilježili nijedan incident.

 - Jedina norma koju, dok traju radovi, ne ispunjavamo je prostorna. Standard je da budu četiri kreveta u jednoj sobi. U Evropskoj uniji predviđaju 16 metara kvadratnih za četiri osobe, a mi imamo 18, što znači da smo i iznad standarda – istakao je Dušaj. Prema njegovim riječima, najtješnje je muškarcima koji su smješteni u sali za kineziterapiju, od 75 kvadrata, gdje je postavljen čak 21 krevet.

 Naš sagovornik kaže da iako jeste gužva u toj prostoriji, korisnicima je, ipak, ugodno.

 - Obezbijeđeno je grijanje, higijena… Uslovi su idealni. Situacija je takva… Sve funkcioniše, vakcinacija korisnika, Bogu hvala, nemamo grip, ništa. Nema nikakvih problema... – naveo je on.

POVEĆALI ZAPOSLENOST

U ovoj priči, kako ističe, najteže je zaposlenima, odnosno njegovateljima. Brinu, kako je pojasnio, o osobama sa najtežim mentalnim poremećajima.

- Oni pružaju zdravstvenu zaštitu, kupaju ih, mijenjaju redovno posteljinu… Vrlo bitan podatak je da sam povećao broj zaposlenih na 86, a 114 je korisnika. Recimo, Hrvatska nema taj standard. Mi smo iznad te zemlje. Ako se priča nešto loše u gradu, ti koji pričaju neka dođu kod nas. Vrata i kapija ove ustanove su im uvijek otvorena, da se lično uvjere što smo mi postigli. To nije prazna priča, nego realnost – poručio je on.

U petak je okončana rekonstrukcija muškog paviljona u toku koje su 64 muškarca bila prebačena u dio gdje boravi 50 žena. Iako su, kako je rekao, svi smješteni u istom paviljonu, podijeljeni su u zasebne sobe. Dušaj je najavio da od utorka počinje rekonstrukcija ženskog paviljona i ostalih prostorija, te će svi korisnici biti izmješteni u muški dio.

- Završetak radova planiran je za 20. februar, ali očekujem da će se produžiti taj rok zbog vremenskih uslova. Trebalo bi da bude zavšeno do proljeća – naveo je on.

KORISNICI

Ekipa Pobjede obišla je prostorije ove ustanove gdje smo zatekli ljubazne domaćine – i zaposlene i korisnike, čija je prosječna starost oko 40 godina. Najmlađi stanar „Komanskog mosta“ ima 19, a najstariji 78 godina. Jedan korisnik, srednjih godina, ljubazno nam je prišao u susret pokazujući gdje je njegova soba. U toj prostoriji zatekli smo sedam muškaraca koji su ležali u, sudeći po izgledu, novijim drvenim krevetima. Pojedini su zamišljeno gledali u plafon, ali su se oraspoložili kada su zapazili ,,goste“.

Jedan od njih se blago uzdigao i, uz osmijeh, pitao medicinsku sestru da li treba da nam pristave kafu.

- Uvijek se obraduju kad vide nova lica – rekla je medicinska sestra. Ispričala nam je da je korisnicima ispunjen dan na način što im je omogućeno da u radionici prave umjetnine, odnosno figure od gline, crtaju, te radove prodaju na manifestacijama. - Većina se odlučuje i da dan provede uz muziku. Vole to – rekla je ona. U susret nam je pritrčala i korisnica Borka koja je odmah znatiželjno upitala da li se sjećamo filma ,,Lud za tobom“ koji je rađen o ovoj ustanovi.

- Ja sam glumila u tom filmu da znate. Ovdje sam dugo. Bila sam u domu, jer me je majka ostavila… - rekla je ona. Priča nam kako joj je lijepo tu i da provodi vrijeme tako što se bavi pletenjem.

 - Oplela sam ovo đile. Vuneno je… Nego, da vam kažem, više sam ja mangup ovdje – reče ona, u šali. Doziva drugaricu koja se, kako navodi, takođe, bavi pletenjem.

- Mogu i ja da ispletem šta poželite. Pletem i robu za lutke… Dođite opet – pozvale su nas u goste na kraju posjete. Zavod „Komanski most“ otvoren je 1976. godine, kao ustanova za djecu i omladinu sa umjerenim, težim i teškim smetnjama u intelektualnom razvoju, a od 2. februara 2006. organizovan je kao javna ustanova za smještaj osoba sa mentalnom ometenošću.

U ovoj ustanovi ranije su bila smještena i djeca, ali već godinama, u skladu sa evropskim standardima, tu mogu da borave isključivo punoljetne osobe.

Upražnjavaju seks, nema abortusa:

Direktor „Komanskog mosta“ Vaselj Dušaj kaže da u posljednjih 10 godina nije zabilježen nijedan abortus, iako ih je ranije bilo. - Otkad sam ja ovdje, evo već deset godina, nema abortusa – naveo je on. Pojasnio je da ne smiju da korisnicima uskraćuju pravo na seksualne odnose, te da je to u skladu sa preporukama Evropskog komiteta.

- Oni imaju seksualne odnose. Tu su djevojke i muškarci koji se vole. Oni su se i vjerili ođe i pitaju kad će moći da bude svadba. To svi znaju, znaju i iz Savjeta Evrope. Ne smijemo to zabraniti. Imamo ginekologa i svaka žena je zaštićena, ne samo po pitanju odnosa, nego po pitanju svega. Nas bi kaznili kad bismo im to zabranili... – objasnio je on, dodajući da imaju i homoseksualnih parova.

 

Portal Analitika