Kultura

Kako je Netfliks ubio Panišera

Nakon mučnih 13 epizoda osjećate se kao sitni kriminalac poslije susreta sa Frenkom – izlomljeni i srećni što ste preživjeli, pitajući se samo jedno: „Što mi je sve ovo trebalo u životu?“
FOTO: twitter.com / imdb.com / twitter.com
FOTO: twitter.com / imdb.com / twitter.com
Objektiv/PobjedaIzvor

Zbog rata Diznija i Netfliksa oko autorskih prava na serije o Marvelovim junacima već su stradali Luk Kejdž, Ajron Fist i Daredevil. No, dok su glavni likovi istoimenih serija eliminisani nakon emitovanja novih sezona, očajna druga instalacija visokooktanskog projekta „The Punisher“ ubila je svog Frenka Kestla prije nego što je to Netfliks zvanično uradio.

Dosadni haos

Panišera/Frenka Kestla upoznali smo u drugoj sezoni serije „Daredevil“. Džon Bertnal oduvao je fanove interpretacijom ovog nemilosrdnog antiheroja doprinoseći utisku da je ova instalacija priče o Daredevilu najbolje što je ikada rođeno iz saradnje Netfliksa i Marvela.

Potom je došla samostalna serija „The Punisher“. U prvoj sezoni Frenk je konačno saznao ko stoji iza ubistva njegove porodice, dobio priliku da se osveti i nastavi život prihvatajući novu realnost. Prošlog petka, kada je 13 epizoda nove sezone postalo dostupno na Netfliksu, dobili smo šansu da vidimo da li naš dragi Frenki može da živi „ispod radara“.

Naravno, znali smo da će haos morati da zakuca na Frenkova vrata. No, nijesmo očekivali da ćemo cijelu sezonu moći da opišemo samo jednom riječju, i to nazivom jedne od epizoda - „Flustercluck“. Jer, dosadni haos je više nego odgovarajući termin za opis onoga što smo dobili.
 

Bilijeva trauma
U novoj sezoni Frenk putuje po američkim zabitima sa novim identitetom koji je dobio u dogovoru sa federalcima. Sve počinje lagano. Kestl se konačno opušta, pokušava da ostvari nova poznanstva, pa čak i romanse. Ali, sve se mijenja nakon što stane u zaštitu mlade djevojke Ejmi (Džordžija Vingam) koju juri grupa plaćenika zbog nečega što posjeduje.

Frenkov pokušaj da zaštiti djevojku pretvara se u krvavi pir u jednom od barova u Mičigenu. Njegova narav radi svoje: ponovo je uvučen u zavjeru zbog koje će se gomilati leševi... Ili se barem tako čini na početku.

U međuvremenu, saznajemo što se dešava sa ostalim akterima iz prethodne sezone. Bili Ruso/Jigsaw (Ben Barns) je u bolnici, pod policijskim nadzorom. Oporavlja se od posljednjeg susreta sa pobratimom iz vojske, Panišerom.

Bili ima amneziju i bori se sa velikom traumom.Kad smo kod trauma, pored njega je i agentica Mandani (Amber Rouz Revah) koja je preživjela pucanj u glavu i konstantno čeka Rusoa da pokaže prave boje. Psihološkinja Krista (Floriana Lima), koja pokušava da pomogne Rusou da vrati sjećanja, ubjeđuje je da on nema pojma što se sve dogodilo. Ipak, Mandani je spremna za osvetu.

02-jigsaw

Ispušteni negativac

Do treće epizode, tempo priče je isti kao i kod svih serija Marvela i Netfliksa. Malo podsjećanja, malo novih likova i situacija, nekoliko scena akcije koja dovodi do prvog krvavijeg sukoba i uvoda u bitnu zavjeru. Lijep početak uljepšao je i omaž Karpenterovom filmu „Napad na policijsku stanicu 13“, obećavajući prilično kvalitetan ostatak sezone. Ali, nadanje, ludom radovanje.

Ono što je trebalo da buderaskrinkavanje političke spletke jedne od najmoćnijih američkih porodica, koja je došla do moći ubijanjem neistomišljenika i unajmljivanjem rehabilitovanih neonacista, pod okriljem lažne vjere u Boga, pretvorilo se u nastavak drame između Frenka i Bilija, i Mandani i Bilija.

U prethodnoj sezoni, kreator serije Stiv Lajtfut pozabavio se ratnim traumama na veoma inteligentan način. Nažalost, ovdje su traume alatka kojom se produžava agonija gledanja druge sezone.

Doktorka Krista pokušava da pomogne Rusou da se izbori sa traumom kako bi na neki način izliječila i svoju, koju nosi od djetinjstva, a pritom se zaljubljuje u psihopatu. Mandani vuče neke nebulozne poteze kako bi usmjerila Frenka ka Rusou da konačno završi posao. Ejmi pokušava da se izbori sa tim što joj je Pilgrim (Džoš Stjuart) ubio prijatelje. On je mogao da bude sjajan negativac, samo da su mu se producenti i scenaristi malo više posvetili.

04-ejmi

Indijska sapunica

Posttraumatski stres i sve do čega dovodi aktere druge sezone prikazani su tako traljavo u odnosu na prethodnu, da ćete više puta prevrnuti očima tokom samo jedne scene.

Ono što je Frenk uradio Biliju, trebalo je da ga pretvori u Džigsova, jednog od poznatih Marvelovih negativaca, ali ta tranzicija je uvjerljiva koliko i šarena laža čovjeku od 45 godina. Tu i tamo se osvrne na Frenka i njegovu svrhu u svijetu, ali svi se na kraju slože da Frenk radi što Frenk želi da radi i da ga treba pustiti da čini ono u čemu je najbolji. Svijetla tačka serije je Kurtis (Džejson Mur) koji djeluje kao najnormalnija osoba dok pomaže u kritičnim situacijama, iako samo želi da pođe kući i nastavi sa svojim životom.

Nakon niza peripetija koje su tu samo da popune 13 sati sadržaja, konačno se vraćamo najzanimljivijem liku - Pilgrimu. Iako se ne pojavljuje u stripu i kreiran je za potrebe druge sezone, on djeluje kao pravi antagonista. Tihi i nevjerovatno pobožni, rehabilitovani neonacista sada je u službi jedne od najmoćnijih američkih porodica i zadužen za uklanjanje potencijalnih prijetnji.

Čovjek čija brutalnost i umješnost u ubijanju parira Frenkovoj, djeluje zastrašujuće u svakoj sceni. Izuzetno je zanimljiva i pozadinska priča koja objašnjava njegove postupke, ali neko je očigledno rekao Lajtfutu da bi bilo najbolje da je prikaže kao amerikanizovanu verziju indijskih sapunica.

Scene razgovora, u kojima akter dugo gleda u jednu tačku pa odgovori, imale su smisla u prethodnim sezonama zato što je scenario bio dobro napisan. Nažalost, sada djeluju kao da su Dopingeru rekli da njegova ljubav mora da se uda za Bandahua, pa moramo da istrpimo pet minuta značajnih (indijskih) pogleda.

03-pilgrim

Trauma za ponijeti

Kao što smo davno zaključili, ne bi trebalo vjerovati trejlerima, ali očigledno, sve što je dobro u vezi druge sezone „Panišera“ prikazano je u njemu. Nove epizode mogu se opisati kao veza zasnovana na fizičkoj privlačnosti. Seks, u ovom slučaju akcija, jeste super - ali sve između je agonija.

Bertnal je i dalje odličan kao Panišer, ali njegova naklonost prema sitnoj šibicarki Ejmi prikazana je izuzetno loše zbog bušnog scenarija. Njegova potreba da je zaštiti trebalo je da djeluje kao Frenkov način da se ponovo osjeti kao roditelj. No, sa ovakvim tekstom, namjera je pala na nos kao klinac koji prvi put pokušava da vozi rolere.

Rasplet priče je zbrzan i naravno, ne daje nikakvu nagradu za 13 sati agonije. Nakon što su negativci otišli u vječna lovišta, svi su se odjednom oporavili od trauma i nastavili dalje, uključujući i Frenka koji se vratio lovu na kriminalce. Hepi end za svakoga ne ide uz lik Panišera i teme koje su provučene kroz istorijat ovog lika. Čak je i Diznijev filmski marvelovski univerzum mnogo mračniji.

Sukob Diznija i Netfliksa će vrlo vjerovatno odnijeti i Panišera, iako striming gigant još nije zvanično otkazao serijal. No, kako sada stvari stoje, takva sudbina je neizbježna, s obzirom na to da tokom 2019. godine počinje da radi striming servis „Dizni plus“, na kom će se vrtjeti novi filmovi i serijali inspirisani Marvelovim junacima.

Jedina svijetla tačka u cijeloj priči? Poslije ovakve druge sezone, možda nam treća nije ni potrebna. Nakon mučnih 13 epizoda osjećate se kao sitni kriminalac poslije susreta sa Frenkom–izlomljeni i srećni što ste preživjeli, pitajući se samo jedno: „Što mi je sve ovo trebalo u životu?“

Srđan IVANOVIĆ

Portal Analitika