Region

Kosovo da ne preduzima akcije u suprotnosti s našim interesima

U saopštenju Ambasade SAD-a u Prištini, poslije sastanka ambasadora s Ramušem Haradinajem, izneseno je nekoliko poruka, a među glavnima je da je dijalog i sveobuhvatni sporazum strateški cilj SAD i da ometanje toka interesa ne može proći bez posljedica po bilateralne odnose SAD-a i Kosova.
Kosovo da ne preduzima akcije u suprotnosti s našim interesima
N1Izvor

Ambasada SAD-a u Prištini oglasila se prvi put nakon sastanka ambasadora Filipa Kosneta i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, na kome se diskutovalo o zahtjevu SAD-a da Kosovo ukine odluku o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH, a poslije kog je Haradinaj izjavio da takse "mogu ostati zauvijek".

Saopštenjem se daje podrška EU u procesu dijaloga, javnost se podsjeća i na poruku iz pisma američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je kosovske političare pozvao da govore zajedničkim glasom i pozvao sve strane da se suzdrže od akcija koje bi oštetile dijalog.

"Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog između Kosova i Srbije koji vodi Evropska unija. Sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum je u strateškom interesu Sjedinjenih Država. Kao što je predsjednik Tramp naveo u svom pismu predsjedniku Tačiju: Pozivam vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstveni trenutak, da govorite ujedinjenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdržite se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma. Neki komentatori i političari sugerisali su da će Kosovo svoj status kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Državama, štititi od svih posljedica njegovih odluka na međunarodnoj sceni. Upozoravamo da ne treba pretpostavljati da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posljedicama po naše bilateralne odnose. Pozivamo Kosovo i druge regionalne aktere da pokažu posvećenost normalizaciji; regionalnom miru i stabilnosti; i na putu ka evropskim integracijama", piše u saopštenju.

U ambasadi navode da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mjera za vraćanje momentuma procesu dijaloga.

"Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mjere. Kao što je nedavna istorija pokazala, Kosovo je uspješno kada se interno ujedini i stupi u partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i EU. Mi ohrabrujemo sve političke stranke da konstruktivno doprinesu ovom procesu. Akcije koje podrivaju dijalog, ometanja sa strane, i odbijanje da se ukinu takse – sve su u suprotnosti sa interesima SAD-a. Ono što je trenutno potrebno je hrabro vođstvo koje će da promoviše naše zajedničke ciljeve. To nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose", zaključuje se u saopštenju Ambasade SAD u Prištini.

Portal Analitika