Region

Haradinaj: Nikada

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovio je da ne namjerava da povuče taksu na srpsku i robu iz Bosne i Hercegovine, ali da se to može dogoditi "samo u slučaju ako postoji spremnost za priznanje Kosova od strane Beograda".
Haradinaj: Nikada
Portal AnalitikaIzvor

"Možemo povući taksu ako postoji spremnost da se postigne sporazum o priznavanju. Kažu ‘nikada' nećemo priznati Kosovo. I mi kažemo 'nikada'", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade u Prištini.

Dodao je da su neki ismijavali odluku o uvođenju takse, i upozorio da postoje i druge mjere protiv Srbije, ako nastavi žestoku kampanju protiv Kosova.

"Ne planiramo da ne uvažimo pismo predsjednika Trampa, želimo da damo priliku tom procesu (dijalogu). Ako bude nastavljen, treba da procijenimo kako to učiniti dalje", rekao je Haradinaj.

Inače, kopredsjedavajući kosovskog pregovaračkog tima Fatmir Ljimaj najavio je za prištinske medije da će se u utorak 29. januara kosovski tim u Briselu sastati sa zvaničnicima EU i razgovarati o daljem toku dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

"Biće to radni sastanak, tehnički susret, ako ga tako mogu nazvati, da bi se razgovaralo o modalitetima daljeg nastavka dijaloga", izjavio je Ljimaj za Radio Slobodna Evropa.

Portal Analitika