Društvo

Pregovaraju sa firmama ko će da ukloni krstionicu na vodi u Tivatskom zalivu

 Krstionica na vodi koju je Srpska pravoslavna crkva nelegalno sagradila krajem prošle godine u Tivatskom zalivu, na Ostrvu cvijeća, u zoni morskog dobra, još nije uklonjena, a Pobjedi je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno da je „Urbanističko-građevinska inspekcija u fazi pripreme organizacije izvršenja predmetnog rješenja, budući da su u toku pregovori za odabir licencirane firme za izvršenje rješenja“.
Pregovaraju sa firmama ko će da ukloni krstionicu na vodi u Tivatskom zalivu
Nova PobjedaIzvor

Ministarstvo je naložilo Srpskoj crkvi da ukloni ovaj objekat, ali oni to, naravno, nijesu uradili u ostavljenom roku. U skladu sa zakonom, Ministarstvo po oglasu treba da angažuje „treće lice“ da to učini. Kada bi ova „divlja“ građevina mogla biti uklonjena, u Ministarstvu, još ne znaju. Inspektori Morskog dobra u decembru su obavijestili Ministarstvo da su obilazeći teren zatekli ekipe koje grade krstionicu i pontu na Ostrvu cvijeća.

Iako je gradnja zabranjena, graditelji koje je angažovala SPC nijesu se obazirali i dovršili su početi posao. Kao, uostalom, što su završili i sve ostale „divlje“ sagrađene objekte.

Srpska crkva je u izjašnjenju Ministarstvu u slučaju nelegalne gradnje u Tivtu navela da „Mitropolija crnogorskoprimorska nije bila upoznata da je za objekat površine 11,33 metra kvadratna potrebna tehnička dokumentacija i da će je sada, budući da je u saznanju da je potrebna tehnička dokumentacija, zatražiti od nadležnih organa i pribaviti sve što je potrebno, jer nemaju namjeru da izbjegnu obaveze prema državi“.

Osim krstionice u Tivtu, Srpska crkva u Crnoj Gori lani je, da javnost zna, imala još dva „neimarska poduhvata“. U porti Manastira Dajbabe sagradili su objekat - kapelu u spomen ruskoj carskoj porodici Romanov. Do danas nema rješenja o uklanjanju ove građevine. SPC je, nakon što je Pobjeda javnost i institucije izvijestila o „divljoj“ gradnji u prostoru zakonom zaštićenog manastira, Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora Podgorica predala zahtjev za legalizaciju objekta. Graditeljski poduhvat imali su i na Rumiji. O tome je, takođe, izvijestila Pobjeda.

Zazidali su „limenku“ koju su na vrh ove planine postavili 2005. godine. Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Pobjedi je nedavno saopšteno kako je Srpska crkva, navodno, postupila po njihovom rješenju i razidala kamenu oblogu. Fotografije koje je Pobjeda objavila, a koje datiraju od 1. decembra 2018, ne bi se moglo zaključiti da potvrđuju ovu informaciju. Od MDFinistarstva nijesmo dobili odgovor da li su se inspektori uvjerili da je kamena obloga zaista i uklonjena. Ono što se vidi na fotografijama je da je limeni objekat sada „utvrđen“ kamenom, a na pojedinim mjestima izviruju daske. Da li su postavljene da štite kamenu oblogu koja je ostala ili su daske tu iz nekog drugog razloga - ne zna se. 

Kosmač

Iz Ministarstva turizma i održivog razvoja Pobjedi su juče saopštili da je urađen inspekcijski nadzor na ostrvu Kosmač, na Skadarskom jezeru, nakon što je portal Antena M objavio fotografije koje im je poslao čitalac, koji je upozorio da je pop Srpske pravoslavne crkve sagradio nelegalan objekat.

- Urbanističko-građevinska inspekcija je po službenoj dužnosti, a u odnosu na podnesenu inicijativu, izvršila inspekcijski nadzor na lokaciji ostrva Kosmač, u zahvatu Nacionalnog parka „Skadarsko jezero“, gdje je utvrđeno da na predmetnoj lokaciji nema izvođenja građevinskih radova na prijavljenom objektu ulaznog portala u krugu crkve.

Inspekcija je više puta obišla predmetnu lokaciju radi utvrđivanja tačnog činjeničnog stanja. U odnosu na konstatovano činjenično stanje dobili smo pisanu izjavu od vlasnika navedenog objekta – Mitropolije crnogorsko-primorske, gdje se navodi da je predmetni objekat – pomoćni objekat manastirska kapija i da je isti izgrađen prije 15 godina. Sagledavanjem ovlašćenja i nadležnosti, inspekcijski nadzor se dalje nastavlja shodno Zakonu – piše u odgovoru na naša pitanja.

Što podrazumijeva nastavak inspekcijskog nadzora shodno Zakonu, nijesu pojasnili.

Portal Analitika