Društvo

Jubilej

U godini jubileja novinarstva u Crnoj Gori svjedočimo intervjuima bez pitanja; voajerskim video i fono zapisima, reketiranju kompanija čiji bi menadžmenti mogli imati problema sa poslovnom etikom, svakodnevnim pokušajima javnog unižavanja svih institucija bez čijeg se autoriteta obezvređuje sama suština državnosti…
Jubilej
Nova PobjedaIzvor

Piše: Radomir TOMIĆ

Kako je počela, izgleda da će i tekuća, kao i niz prethodnih jubilarnih godina novinarstva u Crnoj Gori, proteći u znaku beskrupulozno agresivnog koncepta čiji je vodeći realizator predsjednik Odbora menadžera „nezavisnog“ kurirsko- informerskog dnevnika, sa redakcijskim sjedištem u Podgorici.

Operativni vođa paranovinarske formacije specijalizovane za što agresivniju promociju dojavljivačke ekskluzive za koju nijesu bitne ni elementarne činjenice ni zdravorazumski argumenti, nalazi svoje izvore i žrtve svuda đe može ucijeniti i profitirati. U politici (i u vlasti i u opoziciji), u javnim i privatnim kompanijama, u kulturi, sportu, pa čak i u dječijim vrtićima i domovima za zbrinjavanje siročadi. I, naravno, sa posebnim osjećanjem (sve)moći - u takozvanom obavještajnom sektoru…

VOAJERI

Čitaoci će, dakle, svjedočiti intervjuima bez ijednog pitanja; opisima voajerskih video i fono snimaka odbjeglog autora, bankara osumjičenog za nekoliko višemilionskih pljački; reketiranju vlasnika kompanija, čiji bi menadžmenti, prema procjenama „ovlašćenih“ dojavljivača, mogli da imaju izvjesnih problema sa poslovnom etikom; svakodnevnim pokušajima javnog unižavanja svih institucija sistema, bez čijeg se autoriteta drastično obezvređuje sama suština državnosti. I tako redom.

Prema konceptu „nezavisnosti“, kad bude zatrebalo, lično će se šef menadžerskog tima angažovati na „tri nivoa prioriteta“ za šta se godinama osposobljavao u profesorskoj radionici matematičkog logičara. Inače, vrhunskog pragmatičara iz oblasti takozvanog antiratnog profiterstva.

OBDUCENTI

Aktiviraće, bude li potrebno, sve lične moralne potencijale i obaviti javnu i detaljnu obdukciju samo za tu priliku prilagođenih, tačnije - falsifikovanih biografskih detalja nekolicine poznatih pokojnika. Nesvjesno izjavljujući, na do tada neviđen način, sasvim zasluženo saučešće sopstvenom dostojanstvu. Ne bude li ni to dovoljno za što dužu održivost, a samim tim i profitabilnost koncepta, aktiviraće se dovoljne količine recikliranog etičkog otpada kojim će se javno i dramatično zaprijetiti elementarnom ljudskom integritetu.

Bez milosti; pa i po cijenu samoubistva targetiranog nesrećnika. Iskustva kazuju da je makar jedanput podgorička kurirsko-informerska paranovinarska klika proizvela kritičnu količinu neophodnih uslova za stvaranje nepodnošljive atmosfere moralnog linča zbog čega je tragičan ishod bio gotovo logičan.

RASTROJSTVO

Napokon, morbidni egzibicionizam doseže dno „trećeg nivoa prioriteta“ kada se vodeći egzekutor dokopa u osnovi novinarskih alata, koji se, međutim, u njegovoj obradi preobražavaju u prijeteća oruđa čiji „odsjaj“ zasljepljuje, pa u sve češćim kolumnama autoprojektuje težak oblik etičkog rastrojstva pripisujući ga virtuelnim sagovornicima.

Ne obazirući se pritom na činjenicu da zapravo ispisuje najjadnije detalje sopstvene biografije. Što se za obesmišljavanje godine jubileja novinarstva u Crnoj Gori moglo još uraditi? Prema citatu kurirskoinformerskog dnevnika, predsjednik Skupštine NVO Medija centar Duško Vuković nedavno je rekao: Bez etičnosti, nema novinarstva… 

Portal Analitika