Politika

Crna Gora za rješavanje ukrajinske krize diplomatskim putem

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović sastao se danas u Podgorici sa ministrom za pitanja privremeno okupiranih teritorija i interno raseljenih lica Ukrajine Vadimom Černišom.
Crna Gora za rješavanje ukrajinske krize diplomatskim putem
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz MVP, Darmanović je kazao da Crna Gora u potpunosti podržava rješavanje ukrajinske krize mirnim i diplomatskim putem, uz poštovanje suvereniteta, jedinstva, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica, te ukazao na važnost i potrebu poštovanja i implementacije sporazuma iz Minska.

Podsjetio je takođe, na punu usklađenost stavova Crne Gore sa vanjskom politikom Evropske unije.

''Ministar Černiš je ocijenio da se iz evropskog i evroatlantskog puta Crne Gore može naučiti puno, imajući u vidu aspiracije Ukrajine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Istakao je da Ukrajina veoma cijeni podršku Crne Gore diplomatskim naporima za rješavanje krize u toj zemlji''- saopšteno je iz MVP.

Kako je zaključeno, sagovornici su se saglasili i da su bilateralni odnosi Crne Gore i Ukrajine veoma dobri, te da su obje zemlje posvećene kontinuiranom unaprjeđenju saradnje.

Černiš se danas sastao i sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrijom Nikolićem

Izražavajući solidarnost zbog stradanja i patnji ukrajinskog naroda u odbrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Nikolić je podsjetio da je pozicija Crne Gore kao NATO članice i lidera procesa pridruživanja EU, od početka krize bila i ostala na liniji sa vanjskom politikom i vrijednostima EU. U tom smislu Crna Gora podržava diplomatske napore koji su usmjereni ka održivom rješenju ukrajinske krize, zasnovanom na suverenitetu, jedinstvu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, u sklopu njenih međunarodno priznatih granica, kazao je Nikolić.

Černiš je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Crne Gore prema ukrajinskoj krizi i predstavio aktuelnu situaciju u okupiranim područjima. Černiš je ukazao i na neophodnost bolje razmjene informacija i zajedničke borbe protiv stranog uticaja, hibridnog ratovanja, pranja novca i finansiranja terorizma, koja će učvrstiti poziciju Evrope i ojačati njenu otpornost na nove bezbjednosne izazove.

Zajednički je ukazano na važnost uspostavljanja intenzivnijih kontakata na parlamentarnom nivou, što je preduslov za bolje međusobno razumijevanje i unapređenje međudržavnih odnosa.

Na sastanku sa potpredsjednikom Skupštine Crne Gore istaknuto je da Crna Gora prepoznaje stratešku ambiciju Ukrajine koja želi postati punopravna članica NATO i EU te u tom pravcu ona može računati na podršku naše države u procesima ostvarivanja svojih vitalnih državnih interesa

Černiš je upoznao potpredsjednika Nimabegua sa radom Ministarstva za privremeno okupirana područja i interno raseljena lica Ukrajinenavodeći da je isto osnovano kako bi pokušalo naći rješenja i strategije za reintegracijuregionakojasu pogođena ruskom vojnom intervencijom 2014. godine, kao što su Donjeck, Lugansk i Krim. 

Sagovornici su saglasni da Crne Gora i Ukrajina nemaju otvorenih pitanja te da samim tim postoji interesovanje za dalje unapređivanje odnosau oblasti turizma i ekonomije, te da sepostojeća kvalitena saradnja kako na bilateralnomnivou tako i na međunarodnom planu, može i mora ojačati kroz saradnju parlamenata koji predstavljaju jedinu legitimu političku adresu za dijalog i rješavanje aktuelnih pitanja.

 

Portal Analitika