Politika

SDP poslao pismo opozicionarima: Moramo otvoriti raspravu o aferi "Koverat"

Socijaldemokratska partija Crne Gore poslala je pismo opozicionarima, povodom njihovog iniciranja vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, na kojoj bi se razmatrali Zaključci povodom afere “Koverat”.
SDP poslao pismo opozicionarima: Moramo otvoriti raspravu o aferi "Koverat"
Portal AnalitikaIzvor

Kako su naveli, javnost posljednjih sedmica ima priliku da čuje navode, često potkrijepljene i konkretnim dokazima, koji dovode u pitanje elementarno funkcionisanje pravne države usljed svojevrsnog združenog i koordiniranog djelovanja tzv. nezavisnih institucija i vrha partijske moći.

Smatraju da se tvrdnje naših evropsih partnera o “zarobljenoj državi” možda najbolje iskazuju upravo ''kroz dosadašnje djelovanje institucija u ovoj aferi u koju je uključen i sami državni vrh države Crne Gore.''

''Smatramo da opozicija ima obavezu da direktno pred licem crnogorske javnosti raspravi sve elemente partijskog ili klanovskog udara na temelje pravne države, koji je, nakon niza dosadašnjih afera, posebno iskazan kroz najnoviju aferu “Koverat” i sve ostalo što ona sobom nosi''- navode iz SDP-a i dodaju:

''Opozicioni interes da otvorimo skupštinsku raspravu je još i veći ako znamo da vlast bježi od parlamentarnog suočavanja stavova, kako su i pokazali odbijanjem inicijative SDP-a za kontrolnim saslušanjem čelnih ljudi najodgovorniijih institucija za rasvjetljavnje afere u više skupštinskih odbora''-poručili su.

Jasan im je, kažu, interes vlasti da pokuša da sakrije od javnosti sopstvena “dostignuća”u rušenju pravnog sistema, gaženju izborne volje građana i gomilanju ogromnih novčanih iznosa namijenjenih kupovini glasova i ličnih karata, o čemu piše i Evropska komisja u svojim izvještajima.

''Stepen društvene opasnosti i sistemski značaj nezakonitosti na koje je gospodin Knežević do sada ukazao nalaže, po nama, obavezu Skupštine, kao doma svih građana, da o ovoj temi povede posebnu raspravu, iskaže svoj stav i time preuzme odgovornost koja se od parlamenta, kao predstavnika svih građana, u svakom demokratskom društvu očekuje. Veliki je interes ukupne javnosti i građana da od svojih izabranih predstavnika čuju stavove o ovako važnoj temi i tim povodom usvoje Zaključke u sadržaju koji bismo zajedno usaglašavali. Imajući sve navedeno u vidu, upućujemo Klubu poslanika kojega predstavljate ovu inicijativu sa ciljem prikupljanja dovoljnog broja potpisa (27 poslanika) za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore''- zaključili su iz SDP-a.

 

Portal Analitika