Podgorica

Promocija vožnje bicikla kao gradskog transportnog sredstva u Podgorici

Da li stvarno svi vjerujete da ovaj grad može da istrpi čitavu gomilu tih odbačenih jeftinih kola sa zapada koja se beskonačno uvoze, a naši automobilisti misle da mogu svuda da se zaustave i parkiraju? Da ova planeta može da izdrži ovo zagadjenje i pregrevanje?
Promocija vožnje bicikla kao gradskog transportnog sredstva u Podgorici
Blog: Gradska bicikliranja deda BoceIzvor

Ako postavljate ova pitanja pogledajte blog na adresi www.gradskobicikliranje.home.blog gdje od početka ove godine poznati podgorički ljekar dr Nebojša Crnogorac pokušava da po gradu (kad god može, a to je za njega uvijek) koristi biciklo. On poručuje: komentarišite i pridružite se... Ili kupite tenk sa njim se svuda možete parkirati i bićete najjači u gradu :)

Dnevnik jednog bicikliste 23. januar srijeda… dnevna vožnja, džedaji ili džadaje?

Jutros je kišilo manje nego juče, kao da se ispadala…

 

vremenska-prognoza

 

Uz vremensku prognozu Nebojša Crnogorac pokazuje svoju rutu:

 

mapa-puta-do-posla-i-nazad-bicikliranje

Uobičajeni odlazak na posao, a povratak pored dvorca prolazom popločanim kamenom, prelaz Bulevara Revolucije pa uz zgrade prema Sportskom. Ulicom Ivana Milutunovića do ulice Svetlane Kane Radović, pored bistroa Urban 21 do Bulevara Svetog Petra. Njime do Njegoševe pa lijevo ka Gimnaziji, Vaka Djurovića i Vezirovom mostu…

 

dr-nebojsa-crnogorac-bicikliranje-2

Cipele vezati čvrsto preko uvučenih nepropusnih pantalona da voda ne upada do čarapa … nije nevažno jer tokom jače kiše cipele lako propuste vodu i noge se skvase

Pored uputstva za cipele, predlaže: „Treba nositi i kišobran. Možda i vežbati vožnju jednom rukom sa kišobranom u drugoj kao u starim francuskim filmovima…“

 

dr-nebojsa-crnogorac-bicikliranje

 

Nebojša Crnogorac je član Biciklističkog kuba Džada koji je osnovan 2015 godine u Podgorici koji je prepoznat kao veoma aktivan na polju biciklizma u Crnoj Gori

 

biciklisticki-klub-dzada

 

Ko su džadaje? (Džadajski manifest) -  kako sebe članovi nazivaju u podgoričkom slengu, po klubu Džada i istoimenom kafiću u Bloku V, gdje se okupljaju.

Džadaji su čuvari svog dubokog duševnog mira u sportskoj organizaciji Biciklistički Klub „Džada“ iz Podgorice članu Biciklističkog Saveza Crne Gore. Poznati su po korišćenju humora i dobrih nogu, Sile kojom okreću pedale svojih bajkova, te po svojim dobrim namjerama da poprave svijet oko sebe (i dobro se zabave).

Članovi reda džadaja borili su se za mir i pravdu u Biciklističkom Savezu CG već oko 25.000 godina prije učlanjenja Kluba u Savez, često protiv Nepomenika, pra-pra-prastarog   čarobnjaka koji se (nadamo se) nekad igrao Savezom.

Mnogi džadaji su dokazani likovi u drugim djelatnostima, a biciklizam im dođe zabava i misija:

Koje džadaje vi poznajete ? Možda ste ih srijetali na ulici, prodavnici, kafiću, aerodromu… a niste ni znali da su toliko tajanstveni (članovi mistične organizacije i da imaju džadajska imena:) Provaljen im je tajni spisak i mi ćemo ga ovdje objaviti pa kud puklo da puklo. Red je da ovaj blog ima najnovije informacije iz crnogorskog biciklizma. 

A ko su džedaji (Jedi) koji su bili inspiracija članovima Biciklističkog kluba?

Džedaji su čuvari mira u drevnoj monaškoj organizaciji iz sveta Zvezdanih ratova. Poznati su po korišćenju Sile, kojom manipulišu predmetima oko sebe, te po svojim svetlosnim mačevima. Članovi reda džedaja borili su se za mir i pravdu u Galaktičkoj Republici već oko 25.000 godina pre bitke kod Javina, često protiv Sita, svojih zakletih neprijatelja. Mnogi džedaji su glavni likovi filmova i dodatnih dela na temu Zvezdanih ratova: Obi-Van Kenobi, Kvaj-Gon Džin, Joda, Mejs Vindu, Anakin Skajvoker, Luk Skajvoker.

jedi-order-c0dfa281

Blog: www.gradskobicikliranje.home.blog 

 

Portal Analitika